VB: “EEN EENVOUDIG BRIEFJE HAD VOLSTAAN OM DE VERSPREING VAN DE VL-KRANT TE STOPPEN”

VL-krant-3Vandaag is in het Brusselse justitiepaleis de zaak in kortgeding behandeld van de Duitse kunstenaar Till Nowak tegen de verantwoordelijke uitgever van de VL-krant, VB-voorzitter Bruno Valkeniers, wegens het ongeoorloofd en uitdrukkelijk tégen de zin van de kunstenaar gebruik van een fotomontage om te illustreren welk een ramp het Europees immigratiebeleid is.

Bart Siffert, coördinator van de juridische dienst van het VB, voormalig VB-voorzitter in de regio Leuven en bij de vorige Europese verkiezingen één van de VB-kandidaten, nam de verdediging op voor Bruno Valkeniers. Volgens hem was het niet bewezen dat Till Nowak de auteur was van de fotomontage Dishes, terwijl dat toch duidelijk blijkt uit onder andere de internetpagina’s die hier gepubliceerd zijn (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6658981/bruno-valkeniers-vandaag-gedagvaard-wegens-fo). Volgens Siffert waren alle exemplaren van de VL-krant trouwens al verspreid, maar hij kon niet antwoorden hoe ze dan wel verspreid waren (per post, door een privé-firma, door de militanten…) en nog minder het bewijs ervan leveren.

Siffert vond het tenslotte een nutteloze procedure vermits volgens hem een eenvoudig briefje had volstaan om de verspreiding van de VL-krant te stoppen. Waarom dan betwisten dat Nowak de auteur is van de fotomontage, en niet meteen de verspreiding stoppen? Bart Siffert werd één dag nadat de VL-krant in Antwerpen opdook, en toen alleszins nog niet in heel Antwerpen of bijvoorbeeld in heel Gent verspreid was, al geïnformeerd over de vordering die Jos Vander Velpen instelde namens zijn cliënt. Enfin, als je het eens wil proberen voor één van de volgende edities van de VL-krant: we houden je niet tegen. We zijn geïnteresseerd in het antwoord van het VB. Eén van de komende dagen volgt de uitspraak van de rechtbank in kortgeding.