HET ENE NIEUWJAARSKAARTJE IS NIET HET ANDERE (1)

Nieuwjaarskaartje Bert DeckersVandaag, 28 december, is het de ‘Dag van de Onnozele Kinderen’. Historisch kan men echter beter spreken van de Dag van de Onschuldige Kinderen (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Onschuldige_Kinderen). Bert Deckers, voorzitter van de Antwerpse VB-jongeren, is onnozel en niet onschuldig. Het is dan ook om die eerste betekenis dat we het vandaag even zullen hebben over de man zijn nieuwjaarskaartje.

Bert Deckers grootste wapenfeit het voorbije jaar was de organisatie van de Dag van de Rechts Europese Jeugd waarvoor een aantal (extreem)rechtse jongerenorganisaties (de jongeren van de FPÖ, de Lega Nord…) tot jongeren van nog rechtsere organisaties (het Spaanse Democracia National, het Hongaarse HVIM…) naar Antwerpen werden gehaald (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5831746/dag-van-de-rechts-europese-jeugd-rechts-recht). Hoofdspreker was Carl Lang, toen nog Front National-lid, intussen bij het FN buitengegooid door Jean-Marie Le Pen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081118). Uit eigen land was op die Dag ook het Nieuw-Solidaristisch Initiatief (N-SA) aanwezig. Niet officieel uitgenodigd, maar wel prominent aanwezig (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5870012/welkom-of-niet-bij-de-vlaams-belang-jongeren). Bert Deckers is het voorbije jaar ook getrouwd en daarop van Antwerpen naar Balen, in de Kempen, verhuisd. Hij is Antwerps provincieraadslid en mag zich verder onledig houden met het lay-outen van VB-blaadjes.

De ene mens wenst de andere met Nieuwjaar “een goede gezondheid” toe, of “al wat ik maar kan wensen” of… Je weet het zelf ook wel. Bij Bert Deckers is het: “Waar orde heerst, zal chaos wijken”. Op de achtergrond heeft hij niet zijn eigen foto gezet. Niet dat Bert Deckers zo bescheiden is: overal waar hij kan poseert hij naast ‘bekende koppen’, al is het maar Bart Debie. Neen, op Bert Deckers’ nieuwjaarskaartje staat de kop van Joris Van Severen (1894 – 1940). Joris Van Severen evolueerde van een linkse en democratische flamingant tot steeds rechtsere en anti-democratische gedachten. In 1931 richtte hij het Verdinaso op, dat zou uitpakken met een eigen militie, uniformen, een anti-parlementair programma en antisemitisch woordgebruik. Vanseveren beoogde niet alleen de hereniging van Vlaanderen en Nederland, maar wilde ook nog stukken van Wallonië onderbrengen in zijn Heel-Nederlands ideaal. In 1940 werd Van Severen in gevangenschap in Frankrijk doodgeschoten.

We weten niet of Bert Deckers ook van “een linkse en democratische flamingant” geëvolueerd is naar… maar dat hij zich verwant voelt met wie Joris Van Severen uiteindelijk is geworden, klopt wel. Bert Deckers zei eerder al een organisatie als de VMO tegenwoordig niet te zien zitten, maar destijds zou hij wel bij de VMO zijn geweest (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5055461/komen-de-bottines-en-koppelriemen-terug-in-he). Bert Deckers heeft ook een grotere probleem met het Anti-Fascistisch Front (AFF) dan met de neonazi’s van Blood and Honour (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5491188/voorzitter-antwerpse-vlaams-belang-jongeren-h). (Morgen: Het nieuwjaarskaartje van Bruno Valkeniers.)