DE MUZIEK, OF WAT DAAR VOOR DOOR MOET GAAN

Project VandalBagadou StourmExtressivWie wordt morgen allemaal verwacht, naast de onvermijdelijke ‘surprisebands’? Oidoxie kon natuurlijk niet ontbreken op de affiche. Het is het huisorkest van de Combat 18-vleugel van Blood and Honour. Op concerten van de traditionele versie van Blood and Honour wíllen ze niet eens spelen. Hun nummer Terrormachine is geschreven naar het koosnaampje van Combat 18 (zie: http://www.youtube.com/watch?v=tRSIyjsm8Lw).

Maar liefst drie cd’s van Oidoxie staan op de Duitse indiceringslijst, wat wil zeggen dat ze in Duitsland niet mogen verkocht worden. Wegens “volksopruiing” en het gebruik van verboden nazi-symboliek. Oidoxie stond op de affiche van alle door Blood and Honour Duitsland de jongste twee jaren in ons land georganiseerde concerten: Ravels, Kinrooi, Hotton en Zandvliet. Een paar dagen na het optreden in Zandvliet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080927) overleed Matthias Mock, een lid van de Streetfighting Crew van Oidoxie. De harde kern van Oidoxie-fans. Hun naam alleen al doet vermoeden dat ze niet vies zijn van een potje geweld. Ongetwijfeld gaat men morgen een minuut stilte vragen voor Matthias Mock, maar het zou de eerste keer zijn mocht de aanwezige meute één minuut kunnen zwijgen. Eén minuut stilte voor Ian Stuart Donaldson, zanger van Skrewdriver en stichter van Blood and Honour, is nog nooit gelukt op de Ian Stuart Donaldson-memorials in ons land. Een zijproject van Oidoxie is Straftat die een cd uit heeft getiteld Hail C18. Een cd die in Duitsland verboden is vanwege de neonazistische en gewelddadige inhoud.

Bovenaan de affiche staat de Slowaakse groep Projekt Vandal. Eentonige muziek als je ons vraagt, na het beluisteren van een aantal YouTube-filmpjes (zoals hier: http://www.youtube.com/watch?v=s_gpuZ11wQw). Waarschijnlijk zijn de teksten belangrijker, en in die teksten keert Projekt Vandal zich vooral tegen alles wat links is, linkse en antifascistische skinheads in het bijzonder. De groep heeft drie cd’s uit, waaronder Our Cult (foto 1) en Rock against SHARP. SHARP is het letterwoord voor Skinheads Against Racial Prejudice, skinheads tegen racistische vooroordelen.

De Bretoense groep Bagadou Stourm beroemt zich erop het eerste Rock Against Communism-concert gespeeld te hebben in de Brugse kroeg De Kastelein. Op 22 mei 1999, voor een 120-koppig publiek. Naar verluidt waren veel Fransen naar De Kastelein afgereisd om Bagadou Storm aan te moedigen. De kers op de taart was een nummer over de glorie van het bier, met een in ’t Vlaams gezongen refrein. De naam van de groep is ontleend aan de ordedienst van de vooroorlogse Parti National Breton (PNB). Onder het nazi-regime splitst een deel van Bagadou Storm zich af om te collaboreren met de nazi’s. Een groep die zich Bezenn Perrot noemt, en de Bretoense divisie bij de SS was. Bezenn Perrot is dan ook de titel van één van de twee cd’s van Bagadou Stourm (foto 2). Bezenn Perrot en de tweede cd Penn ar bed worden verdeeld door Pure Impact uit Steenokkerzeel. In maart vorig jaar ging de website van dit verdeelhuis van platen waar ze bij Blood and Honour dol op zijn even off line wegens een uitzending van het VRT-programma Terzake over Pure Impact (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311), maar intussen draait de website van het bedrijf weer op volle toeren. In het YouTube-filmpje Une terre, un peuple van Bagadou Stourm zit een foto van een groep VB-vrouwen die een Stop islamisering-T-shirt dragen (zie: http://www.youtube.com/watch?v=XMA8KDCkaWM&feature=related).

De vierde openlijk aangekondigde groep is de Duitse Extressiv. Op hun demo-cd Extrem und Aggressiv staat het nummer Klan-song waarin men de Ku Klux Klan verheerlijkt. Op de Extressiv-cd Rocksau (foto 3) speelt de groep een nummer samen met Oidoxie. Oidoxie und Extressiv, das richige Urteil, extreme aggressiv. De eerste seconden van de YouTube-opname Rock für reichs zeggen al voldoende (zie: http://www.youtube.com/watch?v=sPcPvosDBsw&feature=related). Op de hoes van Rocksau wordt onder andere Sebastian Seemann bedankt, de grote organisator van Blood and Honour Duitsland tot hij een deal sloot met de Duitse politie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4951003/waarom-het-misliep-met-het-blood-and-honourco). Een concert van Extressiv op 8 oktober 2005 in Dusseldorf, samen met Nederlandse en Duitse Nationaal-Socialistische Black Metal-groepen, werd door de Duitse politie stilgelegd, waarna iedereen naar huis werd gestuurd. Laat het een stille wenk zijn voor de Belgische politie morgen.