DE ENE NAAKTFOTO IS NIET DE ANDERE

Tanguy VeysMaandag zond de VRT de finale uit van het programma De Naaktkalender. Open VLD-schepen Chistophe Peeters steunde één van de drie Gentse finalisten, de dames van Rugby Gent, door naakt met hen te poseren. Met enkel zijn schepensjerp om (foto 1).

Nogal wat Gentenaars waren er verbolgen om, en ook SP.A-burgemeester Daniël Termont vond dat het eigenlijk niet kon. Daniël Termont: “Schepen Peeters heeft me op voorhand niks gevraagd, maar als hij dat gedaan had zou ik het hem ten stelligste hebben afgeraden om zo te poseren. Ik ben ook volks en hang ook wel eens graag de gek uit. Maar voor de Gentenaars is er toch ook zoiets als de waardigheid van het schepenambt, en dan denk ik dat je dit maar beter niet doet.” Wettelijk valt Peeters niets te verwijten. Er zijn wel protocollaire regels rond het dragen van die sjerp, maar die heeft de schepen niet overtreden.” Eén van de regels is dat je de schepensjerp enkel mag dragen bij evenementen op het grondgebied van Gent, en de bewuste foto is wel degelijk in Gent gemaakt. En overigens was De Naaktkalender een stijlvol programma, met foto’s van de finalisten (zie: http://foto.nieuwsblad.be/1665114779) die vanaf deze week tot 4 januari te zien zijn in het Fotomuseum in Antwerpen.

Het was overigens ook in Antwerpen dat we de eerste politieker naakt gezien hebben, en weer was het een Gentenaar. Deze keer was er wel een ruime doos om zijn ‘edele’ delen (foto 2). Het is inmiddels al tien jaar geleden, in september 1998 dat toen nog het tijdschrift Verzet onthulde welke ‘Antwerpenaar’ bloot opgevoerd werd om aan te tonen dat de Antwerpenaar gepluimd werd met de invoering van de gescheiden huisvuilophaling. Niet alleen was die ‘Antwerpenaar’ Gentenaar Tanguy Veys. Nog straffer was dat de ‘gepluimde Antwerpenaar’ minder huisvuilbelasting moest betalen dan Gentenaar Tanguy Veys. Voor het VB geen bezwaar om in Antwerpen van leer te trekken tegen de kosten van de huisvuilophaling, en evenmin voor Tanguy Veys een probleem om daar aan mee te werken. Als universiteitsstudent zag men Tanguy Veys vooral op cantussen en bij de NSV. Hij slaagde toen niet in zijn studies rechten, en een carrière aan een hogeschool liep nadien ook al faliekant af. Zijn bijnaam was toen ‘Bulldozer’. Als nationaal secretaris, en vervolgens nationaal ondervoorzitter van de Vlaams Belang Jongeren in 1995 – 2007 maakte Tanguy Veys(je los) nog enigszins naam, maar tegenwoordig is zijn ster weggedeemsterd.

Tanguy Veys is nu medewerker van de VB-fractie in het Vlaams parlement en provincieraadslid. Een carrière als fotomodel zat er duidelijk niet in.