NA DE AANHOUDING VAN DRIE BLOOD AND HONOUR’ERS: NOG WERK AAN DE WINKEL. HÉT KOPSTUK VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN OPGEPAKT

Als een donderslag bij heldere hemel kwam gisteren het bericht dat de organisatoren van het Blood and Honour-concert in Diksmuide van hun bed waren gelicht door een actie van politie en parket. Onder hen hét kopstuk van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen.

“Het lijkt erop dat jullie actie toch nog een succes is geworden”, zei ons gisterenmorgen de journalist die ons als eerste meldde dat drie Blood and Honour’ers door de federale politie opgepakt waren voor de organisatie van neonaziconcerten. Met “jullie actie” bedoelde de man allicht de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour, ondertekend door tientallen personaliteiten uit diverse geledingen van de samenleving (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6353724/oproep-stop-met-de-zelfverklaarde-onmacht-teg). Het was het voorlopig hoogtepunt van tweeënhalf jaar actie van het Anti-Fascistisch Front (AFF) tegen Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/tag/1/Blood%20and%20Honour). Met die “toch nog” verwees onze gesprekspartner mogelijk naar onze kritische persmededeling zondag, daags na het concert in Diksmuide (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6356727/politie-stuurt-antifascisten-naar-huis-in).

Maar succes heeft vele vaders. Het oppakken van drie Blood and Honour’ers en de in beslagname van de computers en documenten die bij hen thuis gevonden werden. Het verdere onderzoek mede op basis van wat te zien was op de undercover gedraaide beelden van voorgaande concerten van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803), tot wat politieagenten met eigen oren en ogen hoorden en zagen in Diksmuide (voor de Blood and Honour Vlaanderen-versie van die dag zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6363045/blood-and-honour-vlaanderen-over-een-dag-zond). En de vervolging die er allicht op zal volgen. Het is rechtstreeks of onrechtstreeks ook het gevolg van een wisseling van minister van Justitie. We zijn natuurlijk niet ingewijd in de werking van politie en parket, en hun relatie met de minister van Justitie, maar de huidige minister van Justitie Jo Vandeurzen (foto 2) toonde alleszins een grotere bezorgdheid over Blood and Honour Vlaanderen dan zijn voorgangster als minister van Justitie (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913616/minister-van-justitie-in-actie-geschoten-overhttp://aff.skynetblogs.be/post/6219818/minister-van-justitie-reageert-op-open-brief– en http://aff.skynetblogs.be/post/6219838/aff-antwoordt-minister-van-justitie-jo-vandeu).

“Een zanger is een groep”, leerde Wannes Van de Velde ons. Al wie de voorbije weken de oproep Stop met de zelfverklaarde onmacht tegenover Blood and Honour ondertekende, soms ook nog forwardde naar vrienden en kennissen; de pers die soms weinig maar soms ook veel aandacht besteedde aan Blood and Honour Vlaanderen; al wie op andere manieren bijgedragen heeft aan de strijd tegen het neonazisme; tot wie de voorbije maanden, weken, dagen en uren zorgde voor het oppakken van de Blood and Honour’ers: ze hebben allemaal hun verdienste. De drie Blood and Honour’ers zijn intussen terug op vrije voeten in afwachting van het verdere onderzoek. Op inbreuken op de racismewetgeving staan straffen van maximaal één jaar. Eén jaar is de minimumtermijn om iemand langer dan een dag te kunnen aanhouden. Het had dus nog net kunnen gebeuren, maar de aanhouding is niet verlengd. In tegenstelling tot het bericht dat ons eerst bereikte – dat minister Vandeurzen een preventief verbod heeft uitgevaardigd tegenover Blood and Honour – heeft Vandeurzen gewezen op de noodzaak verder actie te ondernemen. Meer mogelijkheden om preventief optreden te voorzien, waarmee hij zonder het met naam te vernoemen verwijst naar het wetsvoorstel van Raf Terwingen dat de burgemeesters meer mogelijkheden wil bieden om neonazibijeenkomsten te verhinderen en politiediensten meer mogelijkheden wil geven om inlichtingen te vergaren over neonazistische organisaties (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6348030/het-derde-wetsvoorstel-tegen-groepen-als-bloo en de daaropvolgende artikels op http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081016). 

Nadat twee jaar geleden 17 BBET- en vermeende BBET-leden opgepakt werden (zie: http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1050) is een nieuwe groep opgestaan die zich beroept op de erfenis van BBET (Bloed – Bodem – Eer – Trouw): de Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081010). De BBET-groep moet nog voor de rechtbank verschijnen, maar hun opvolgers zijn al actief. De gisteren aangepakte traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081014) is ontstaan vanuit wat in Vlaanderen bleef ronddolen na de veroordeling als privé-militie en ontbinding van de Vlaamse Militanten Orde (VMO) in 1981. Historisch is het dan ook niet verwonderlijk dat één van de gisteren opgepakte Blood and Honour’ers bij de gemeenteraadsverkiezingen op een VB-lijst stond. Kristof Van Holen (28 j.), achtste op de VB-lijst in 2006 in Bree. Een fanatieke VB’er. “In zijn keuken hangen vlaggen van Vlaams Belang”, vertelt zijn moeder vandaag in De Standaard/Het Nieuwsblad. En nog: “Hoe vaak wij niet gevraagd hebben die weg te nemen! Maar hij luistert niet. (…) Mijn vader keert zich om in zijn graf. Zijn broer is in een concentratiekamp overleden.”

Met een tweede gisteren opgepakte, Chris Moorkens (26 j.) uit Merksem, lijkt de politie hét kopstuk van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen van zijn bed gelicht te hebben. Op het Blood and Honour-forum maakte dé organisator zich het voorbije jaar bekend als Wehrwulf28. Tevoren was zijn nickname Krikke28, en met Krikke werd hij ook aangesproken bij Blood and Honour-bijeenkomsten zoals in Schoten. Krikke is een meer gebruikte roepnaam voor Chris. Zijn buren getuigen in De Standaard/Het Nieuwsblad dat het bij hem een komen en gaan is van “kaalkoppen vol tatoeages”. Nog volgens de buren zorgde hij voor veel overlast. “Als zijn vechthonden de hele buurt niet bijeenblaffen, is het zijn muziek. Alhoewel, muziek.” Moorkens was volgens De Standaard/Het Nieuwsblad een vriend van Jürgen Goris die in 2002 op een scoutsfuif in Onze-Lieve-Vrouw-Waver twee twintigers doodschoot na een duw en een omgevallen pint. Chris Moorkens zelf werd in 2004 en in 2006 veroordeeld wegens racisme en slagen en verwondingen. Hij kreeg gisteren de elektronische enkelband om die hij al eerder had moeten dragen.