ZAALUITBATER EN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN TEVREDEN

BH-18-oktober-2008“Iedereen is hier welkom, zowel extreemrechts als extreemlinks”, zegt Peter Ingelaere, uitbater van de IJzerhoeve waar zaterdag de Ian Stuart Donaldson-memorial doorging van Blood and Honour Vlaanderen. Bij het concert van Blood and Honour Vlaanderen zelf mocht niet iedereen binnen.

“De absolute voorwaarde is dat men zich aan de wet houdt en dat er geen incidenten zijn. Dat was zaterdagavond en -nacht zeker het geval. Die mensen hadden zelfs hun eigen security bij. Als de plaatselijke jeugd iets organiseert, loopt dat dikwijls veel minder van een leien dakje. Het concert had plaats onder het mom van een Keltisch huwelijk en daar hoorde volgens de organisatie voor de gelegenheid een concert bij. Om 4 uur viel de politie in vol ornaat binnen, blijkbaar om twee personen op te sporen. Maar om 5 uur was alles voorbij en trok iedereen kalm naar huis. Problemen zijn er dus nooit geweest”, aldus nog Peter Ingelaere vandaag in de West-Vlaamse editie van Het Nieuwsblad. De krant schat het aantal aanwezigen op het Blood and Honour-concert op achthonderd.

Bij Blood and Honour Vlaanderen zijn ze tevreden. “Nu hadden we tenminste de zekerheid dat er geen verborgen camera’s of VTM-pipo’s in de zaal waren”, zegt een Blood and Honour’er. En als de politie dan nog helpt nieuwsgierigen uit de omgeving te houden (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/6355822/diksmuide-politie-stuurt-antifascisten-naar-h), zit het helemaal snor. Wel betreurt diezelfde Blood and Honour’er dat er geen alternatieve routeblaadjes waren zodra men wist dat de politie identiteitscontroles uitvoerde. “Zo weten ze direct iedereen zijn naam.” Een andere Blood and Honour’er, die vanuit Limburg naar West-Vlaanderen reed, betreurt dan weer dat er “veel skins” rondliepen “die het clichébeeld van alcoholverslaafde hersenloze hooligans enkel willen bevestigen. Vergeten ze dan niet dat ze boven skinhead nationaal-socialist zijn?” Maar niet iedereen klaagt. “Ik vond het een zeer goed georganiseerde memorial”, zegt een derde Blood and Honour’er.

  • Morgen op deze blog: Verslag vanuit de concerttent van Blood and Honour Vlaanderen.