DE TRADITIONELE VLEUGEL VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN. VAN ‘PAGADDER’ TOT ‘GANSSKE’

BoortmeerbeekLierTijdelijke stopzetting activiteitenVorige week schetsten wij hier een beeld van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081010). Vandaag focussen we op het traditionele Blood and Honour Vlaanderen. Zij zijn het actiefst van de twee Blood and Honour Vlaanderen-groepen met aanstaande zaterdag 18 oktober al hun negende concert (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20081013) op dik twee jaar tijd.

Blood and Honour Vlaanderen is al langer actief – op hun vorige website werd gesproken over een “eerste ontmoetingsavond” op 18 augustus 2001, met een tweehonderd mensen uit Vlaanderen, Frankrijk, Nederland, Duitsland en Engeland, en een optreden van de groepen Fraternité Blanche en Panzerjäger. Maar voor het gemak rekenen we de publieke bijeenkomsten sinds 4 maart 2006 als de Nederlandse overheid een SS-huldiging in Nederlands Limburg verbiedt en manu militari verhindert, waarna Blood and Honour Vlaanderen en Nederland dan maar doorreist naar het militair kerkhof in Lommel waar ze ongestoord hun SS-heldenhuldiging kunnen houden. Die vierde maart 2006 is ook nog een mijlpaal omdat na de SS-huldiging in Lommel een concert volgde in Vremde, deelgemeente van Boechout, dat op nogal wat persbelangstelling kon rekenen. Niet in het minst omdat een VTM-cameraman er afgetuigd werd (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060305 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060306).

Nadien volgden nog concerten ingericht door de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen in Boortmeerbeek (foto 1 – 12 augustus 2006, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060814) en Wolfsdonk (bij Aarschot, 9 september 2006 – zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060911). Opnieuw een SS-huldiging in Lommel en aansluitend een concert in Mechelen op 10 maart 2007 (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070405), andermaal een concert in Wolfsdonk (Aarschot, 27 oktober 2007 – zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071027 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20071030), een benefiet in Schoten (26 januari 2008, zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080126 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080208), een SS-heldenhuldiging ’s namiddags en concert ’s avonds in Bellegem (bij Kortrijk, 19 april 2008 – zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080420 en http://www.deredactie.be/cm/de.redactie/mediatheek/1.297803) en een National Socialist Black Metal-festival georganiseerd door een mantelorganisatie van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen in Lebbeke, 7 juni 2008 (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080608). (Let wel: het houdt niet op met tien bijeenkomsten en concerten van de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen. De Combat 18-tak van Blood and Honour Vlaanderen organiseerde daarnaast nog een eigen Hitler-herdenking en de Combat 18-tak van Blood and Honour Duitsland organiseerde op die dik twee jaar nog eens vier concerten in ons land. – red.)

Tussendoor zijn er natuurlijk nog bijeenkomsten en -activteiten die eerder ‘privé’ zijn. Vorig jaar was er bijvoorbeeld op 27 januari nog een concert vlak over de Nederlandse grens, samen met de Nederlandse geestesgenoten, en op 14 juli een ‘braai’ naar aanleiding van 11 juli (foto 2 – zie: http://aff.skynetblogs.be/post/4910495/wat-doen-ze). Op 10 februari vorig jaar werd ook nog naar Boedapest getrokken voor een SS-herdenking, en op 8 maart werd deelgenomen aan de NSV-betoging in Antwerpen. De barbecue en de daaropvolgende muziekoptredens brachten naar verluidt een 120-tal Vlamingen en een 30-tal trouwe buitenlandse vrienden op weg naar het schoolgebouw in Lier waar het feestje plaatsvond. Op de foto’s die van de barbecue werden vrijgegeven zijn slechts enkele tientallen mensen te zien, maar mogelijk kwam er meer volk voor de optredens ’s avonds. Naar de SS-herdenking in Boedapest werd naar eigen zeggen deelgenomen door een vijfentwintigtal Vlaamse en Nederlandse Blood and Honour’ers. Na het archi-slecht georganiseerde tweede concert in Wolfsdonk eind vorig jaar en de weinig hoopgevende benefiet in Schoten begin dit jaar kondigde de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen aan haar activiteiten tijdelijk te stoppen (foto 3, klik eenmaal op de foto voor een duidelijker afbeelding – zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5514004/blood-and-honour-vlaanderen-zegt-haar-activit). Maar op 19 april stond de traditionele vleugel van Blood and Honour Vlaanderen er weer met een SS-heldenhuldiging en een concert in Bellegem bij Kortrijk.

Journalisten vragen ons regelmatig uit hoeveel mensen Blood and Honour Vlaanderen zou bestaan. Dat is moeilijk te zeggen omdat er niet gewerkt wordt met lidkaarten, een bestuur, enzomeer. Op het internet verschijnen maar verdwijnen ook regelmatig discussiefora. In januari dit jaar is een nieuw discussieforum geopend, en op één maand tijd hebben daar dertig verschillende mensen deelgenomen aan de discussie én bekendgemaakt in welke provincie ze wonen. Intussen zijn het een zestigtal die hun provincie bekendgemaakt hebben, soms zelfs nog specifieker waren. Daarnaast zijn er nog een pak die geen enkel identiteitsgegeven hebben achtergelaten. Iedereen bedient zich natuurlijk van een schuilnaam, en die schuilnamen variëren van ‘pagadder’ tot ‘ganSSke’. Een dertigtal heeft een cijfercombinatie in de schuilnaam die verwijst naar Blood and Honour (‘AryanSoldier28’…) of “Heil Hitler” (‘88forlive’…). De helft komt uit de provincie Antwerpen. West-Vlaanderen is de tweede beste (?) vertegenwoordigde provincie, en wordt gevolgd door Limburg en Vlaams-Brabant. De helft meldt spontaan de leeftijd, en die varieert tussen 15 jaar (een jongen uit Berlaar, bij Lier) en 45 jaar (Antwerpen, stad of provincie is niet duidelijk). De grootste groep zijn twintigers, dertigers zijn het minst vertegenwoordigd. Vier van zij die zich voorstellen op het forum zeggen kinderen te hebben, één tot drie kinderen. De Limburgers uit het gezelschap komen meestal eens kijken wat het forum en de Blood and Honour-bijeenkomsten hen bieden. De harde kern woont in Antwerpen (Wehrwulf28, Freiheit28…) en West-Vlaanderen (Surtur, Killroy1488…).

Om hun concerten te organiseren wordt beroep gedaan op hulp uit het buitenland. Het is bekend dat bij het archi-slecht georganiseerde concert in Wolfsdonk vorig jaar de Blood and Honour-ordedienst bevolkt werd door een gemengde ploeg Vlamingen en Nederlanders. Wie al eens belt om het ‘meetingpoint’ voor een concert te vernemen wordt niet zelden geholpen door een Engelse Blood and Honour’er aan wie je niet meer moet vragen dan wat hem ingefluisterd is over het Vlaamse wegennet. Uit de barbecue in Lier en de benefiet in Schoten kan afgeleid worden dat Blood and Honour Vlaanderen een honderdtal Vlamingen kan mobiliseren. De grootste ‘verdienste’ van Blood and Honour Vlaanderen is het naar hier halen van buitenlandse neonazi’s. Je vindt dan ook in de omgeving van waar Blood and Honour-concerten plaatsvinden meer buitenlandse dan Belgische autonummerplaten.