NIEUW-SOLIDARISTISCH ALTERNATIEF (N-SA) UIT HOTEL GEZET

NSA-congres-11-oktoberZaterdag 11 oktober organiseert het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) een congres. Dat is op zich al een grap, een ‘congres’ georganiseerd een zootje ongeregeld. Het thema is Voor ons volk, tegen het kapitaal en daarvoor wilde het N-SA ‘congresseren’ in een chic Oostends hotel. Het Royal Astrid-hotel, vlakbij de dijk en de paardenrenbaan van Oostende (zie: http://www.royalastrid.com). Maar dat feestje gaat niet door. Toen de hoteldirectie begreep voor welk doel haar faciliteiten gehuurd waren, werd de overeenkomst opgezegd. Blijft natuurlijk de vraag waar het N-SA het geld vandaan haalt om in zo’n omgeving te ‘congresseren’, nog afgezien van de vraag, en toch wel goeie grap, of het de ideale omgeving is om uit te halen tegen ‘het kapitaal’.

De N-SA is een koepelorganisatie van allerlei neonazistische en extreemrechtse groepjes die elk voor zich geen toekomst meer hadden: de Vlaamse Jongeren Westland, Groen Rechts, Euro-Rus en Jongeren Actief. Een uitgebreid artikel over de N-SA vind je in Alert! (zie: http://www.xs4all.nl/~afa/alert/2_12/2_12.html) en in het tweede nummer van de Antifa-nieuwsbrief die de Vlaamse correspondenten van Alert! eigenhandig uitgeven. Grote roerganger van het N-VA is Edouard ‘Eddy’ Hermy, in de jaren tachtig actief bij de VMO. Eén van de VMO-acties waarvoor Hermy veroordeeld werd – in totaal vergaarde hij naar eigen zeggen drie jaar gevangenisstraf – was een gewelddadige raid op de progressieve boekhandel De Rode Mol in Mechelen waarbij zowat alles kort en klein geslagen werd, en de uitbater en een medewerker van de boekhandel het ziekenhuis ingeslagen werd. Hermy die tot tweemaal toe uit het VB werd gezet – il faut le faire! – begon zijn politieke carrière bij het communistische AMADA, de voorloper van de PvdA. Vandaar allicht dat hij in nogal wat zaken de hand van trotskisten ziet (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080424).

Tweede kleurrijk figuur bij het N-SA, al is ‘kleurrijk’ misschien niet het juiste woord gezien zijn sympathie voor de gothic-stijl, is Wolf Kussé van Groen Rechts. De jongen, eeuwige student filosofie aan de Antwerpse universiteit, brouwt een eigen mengsel van ecologie, heidendom en fascisme. Hij was als gastspreker geprogrammeerd bij een verboden NPD-manifestatie in 2006 (zie: http://de.indymedia.org/2006/05/147507.shtml). Datzelfde jaar was hij kandidaat bij de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen, maar dat werd geen succes (zie: http://www.socialisme.be/blokbuster/2006/1109wolf.html en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070210). Bekender is natuurlijk Kris Roman van Euro-Rus, die eveneens onderdak vond bij het N-SA. Laatst nog opgemerkt nadat hij eerder dit jaar voor de tweede keer ex-leider van Ku Klux Klan David Duke naar België haalde (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5980048/eurorus-congres) en zelf in Rusland wapentuig ging uittesten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080807). Dan zijn er nog eens bij het N-SA de oude ‘jongeren’ van Jongeren Aktief, voormalige jongerenorganisatie van het VB en nog steeds welkom in die kringen (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5870012/welkom-of-niet-bij-de-vlaams-belang-jongeren). En alsof het carnavalsgehalte nog niet hoog genoeg is werd bij het N-SA ook nog Frederik Ranson gesignaleerd die zijn vijftien seconden roem haalde door in 2005 in Gent een taart te gooien naar PS-voorzitter Elio Di Rupo (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080807).

Een jonge Vlaming, geen lid van het AFF of een politieke organisatie, wees de directie van Hotel Royal Astrid op het zootje ongeregeld dat bij haar een of meerdere zalen had gehuurd, en ging daarbij ook in op waar het N-SA inhoudelijk voor staat. “Het N-SA strijdt voor een ‘nationaal-conservatieve’ revolutie in Vlaanderen. Ze dromen van een corporatistische staat, vrij van‘volksvreemde’ elementen. Op hun website gaan ze wild tekeer tegen het ‘joodse complot’ voor wereldoverheersing, tegen links, tegen de vakbonden, tegen liberalen, tegen de vrijmetselaarij, tegen het kapitalisme, tegen de parlementaire democratie, tegen immigranten, tegen de Walen, tegen globalisatie, tegen holebi’s… In hun propaganda gebruiken ze fascistische symboliek, zoals de SS-slogan ‘Mijn eer heet trouw’, de odal-rune, de fasces, de hamer en het zwaard (een symbool uit de revolutionaire vleugel van de NSDAP), de wolfsangel en het keltisch kruis (white power-symbool).” “Op het congres in uw hotel zullen een aantal buitenlandse gasten aanwezig zijn. De grootste naam is Horst Mahler. Mahler is een voormalig extreem-linkse terrorist, veroordeeld voor zijn betrokkenheid in de jaren ‘70 bij de Duitse RAF. Na zijn gevangenisstraf is Mahler actief geworden in de Duitse neo-nazibeweging. Hij was advocaat voor de neo-nazistische partij NPD, bracht meermaals de Hitlergroet, ontkent de holocaust en keurde de aanslagen van 11 september goed (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/Horst_Mahler en http://www.alfredvierling.com/horstmahlerscetch.html). (…) Het N-SA mag naar jullie toe beweren niets te maken te hebben met neo-nazisme en fascisme, de waarheid is overduidelijk anders. Het is geen nette nationalistische denktank, maar een obscuur clubje neonazi’s die niets anders dan haat willen verspreiden. En om die haat te verspreiden willen ze gebruik maken van uw hotel. U kunt zich inbeelden dat een congres van een dergelijke organisatie geen goede reclame is. De aanhang van de N-SA op betogingen bestaat grotendeels uit nazi-skinheads. Deze zullen de andere bezoekers zeker afschrikken.”

Prompt kwam er antwoord vanuit het Royal Astrid-hotel. Ze waren reeds op de hoogte gebracht van “de situatie”, en waren bij het vastleggen van de zalen er niet van ingelicht dat die zouden gebruikt worden voor een ‘congres’ van het N-SA. In overleg met het N-SA is dan beslist dat het ‘congres’ niet zal doorgaan in hun hotel. Waar het dan wel zal plaatsvinden, is niet bekend. Op de website van het N-SA kondigen ze nog vrolijk verder aan dat hun ‘congres’ in genoemd hotel zal plaatsvinden, maar dat is dus niet zo.