CONCERT BLOOD AND HONOUR DUITSLAND IN ANTWERPS DISTRICT ZANDVLIET

BH-6-september-2008Zoals hieronder gemeld zou Blood and Honour Duitsland deze namiddag aan een Shell-tankstation in de omgeving van Roosendaal en Bergen op Zoom in Nederland verzamelen. Daarmee werd duidelijk dat de Ian Stuart Donaldson Memorial van Blood and Honour Duitsland alleszins niet in Duitsland zou plaatsvinden. Daar werden het voorbije jaar immers twintig neonazi-concerten stilgelegd door de Duitse politie. Maar naar waar zouden zij uitwijken? Zou het voor het derde jaar op rij België worden? 

De rit ging vanuit Nederland verder naar Zandvliet, samen met de voormalige polderdorpen Berendrecht en Lillo het meest noordelijke district van Antwerpen. Twee maanden geleden had een Nederlander daar de plaatselijke evenementenhal (foto’s 2 en 3) gehuurd voor “een fuif met orkestjes”. Vorige donderdag hebben de huurder en verhuurder elkaar nog eens ontmoet, maar ook toen werd niet verduidelijkt wat voor een “fuif met orkestjes” er zou gehouden worden. Dat een Nederlander de zaal wilde huren wekte geen argwaan. Zandvliet ligt vlak bij de grens met Nederland en het gebeurt wel meer dat Nederlanders de plaatselijke evenementenhal afhuren. De zaal, waar regelmatig rommelmarkten plaatsvinden, en ook de socialistische harmonie Vooruit repeteert, heeft een capaciteit van duizend mensen. En dat aantal mensen was er vanavond ook. Alle ramen waren weliswaar afgeplakt, maar volgens getuigen waren er rond 18.30 uur vanavond een zeshonderdtal mensen in de zaal en nog eens een vierhonderdtal buiten. Buurtbewoners reageerden verschrikt dat dit in hun ‘dorp’ plaatsvond. De politie was eveneens aanwezig.

Bij de Antwerpse politie was geen woordvoerder bereikbaar om op die ene vraag te antwoorden: beperkt de politie zich tot de observatie wat er buiten, en desgevallend binnen, gebeurt, of doet de politie ook de nodige vaststellingen zoals gebruikelijk is bij het op heterdaad betrappen bij overtredingen van de wetgeving, in dit geval overtredingen op de wetgeving tegen het racisme, discriminatie, negationisme en het uitbrengen van de Hitler-groet?