IJZERWAKE: HET VNJ IS WEER VAN DE PARTIJ

IJzerwake1995Morgen vindt in Steenstrate de zevenste IJzerwake plaats, het rechtsradicale alternatief op de IJzerbedevaart. Die IJzerwake wordt georganiseerd door een comité waar het VB officieel niets mee te maken heeft, maar wie daar geen VB-lidkaart heeft is de uitzondering die de regel bevestigt. In het jongste Vlaams Belang Magazine moet je trouwens op de details letten om het verschil te zien tussen de aankondiging van waar overal in Vlaanderen bussen vertrekken naar de IJzerwake, en de gebruikelijke aankondigingen van busvervoer naar VB-manifestaties.

De allereerste IJzerwake werd overigens in 1995 georganiseerd door het Vlaams Nationaal Jeugdverbond (VNJ), vorige week nog in het nieuws omwille van haar contacten met ‘Duitse kameraden’, websites die plots van het internet verdwenen en gore grapjes (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080812 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080815). Volgens een verslag dat destijds verscheen in het VNJ-blad Storm en hernomen wordt op de website van de IJzerwake trokken in 1995 “na een geslaagd protest” aan de IJzerbedevaart “enkele duizenden bedevaarders naar Steenstrate waar de VNJ-ordedienst alles in goede banen leidde.” Onder andere Piston, het blazersensemble van Rob Verreycken, zorgde voor de muzikale omlijsting; Ledy Broeckx, toen VNJ-verbondsleidster, later VB-gemeenteraadslid in Antwerpen, nu VB-districtsraadslid in Borgerhout, zorgde voor “een stevige toespraak”. Het jaar nadien, in 1996, bleef het VNJ op de IJzerbedevaart in Diksmuide waar ze samen met anderen een raid op het podium uitvoerde (zie: http://nl.youtube.com/watch?v=fP3ugI4xqtc&watch_response). In 2003 startte de IJzerwake in haar huidige vorm, maar in overleg met het VNJ werd beslist die allereerste IJzerwake in 1995 (foto 1) mee te tellen in het officiële aantal IJzerwakes. Het VNJ blijft trouwens elk jaar naar de IJzerwake komen. Sinds vorig jaar organiseert het er de kinderopvang in een Kinder-IJzerwake.

‘Durven met Vlaanderen’ is dit jaar het motto, en niet alleen op de IJzerwake komt het VNJ zo uit de hoek. Op de kampen van het VNJ is het verbranden van de Belgische vlag blijkbaar een vaste waarde. Op de VNJ-blog die samen met een VNJ-forum vorige week van het internet gehaald werd, maar met Google Cache nog zichtbaar is, staan foto’s van een VNJ-kamp in Zutendaal (2002, foto 2) en Mol (2003, foto 3) waar het jonge grut van het VNJ toekijkt hoe de Belgische vlag verbrand wordt. Volgens het beleidsplan op basis waarvan het VNJ gesubsidieerd wordt als landelijke jeugdvereniging (82 000 euro/jaar) wil het VNJ “als traditionele jeugdbeweging, kinderen al spelend Vlaams bewustzijn, respect voor het milieu en voor elkaar bijbrengen. Zo spelen wij voor een vrij en mooi Vlaanderen met kameraadschap, eerlijkheid, moed en trouw nog steeds hoog in het vaandel geschreven.” “Respect voor het milieu en voor elkaar” maar niet voor een ander.