WEBLOG AFF-VERZET GENOMINEERD VOOR ‘PRIJS VOOR DE DEMOCRATIE’ 2008

AFF-logoVolgens het VB is de organisatie van de Prijs voor de Democratie “in handen van een uiterst select en marginaal links clubje. Hun keuze is dan ook voorspelbaar en niet zelden ronduit lachwekkend.” Hoe marginaal de jury is, en hoe lachwekkend hun keuze is, beoordeel je natuurlijk beter zelf.

De jury voor de Prijs voor de Democratie bestond dit jaar uit: Eric Corijn (cultuursocioloog, Vrije Universiteit Brussel), Jan Bundervoet (arbeidssocioloog, K.U.Leuven), auteur Geertrui Daem, Gita Deneckere (historica, UGent), Walter Pauli (De Morgen), Dirk Draulans (Knack), Nevin Eryilmaz (Centrum voor Gelijkheid van Kansen en Racismebestrijding, CGKR), Jean-Marie Debaene (hoofd studiedienst Vlaams ABVV), Dirk Barrez (journalist-auteur), Jan Dumolin (historicus, UGent), Jaap Kruithof (prof. em. UGent), Frank Stappaerts (Humanistisch Verbond), Rita Mulier (vrouwenbeweging), Hendrik Vos (vakgroep politieke wetenschappen UGent), Lode Van Outrive (prof. em. K.U.Leuven), fotograaf Willy Dee, Peter De Ridder (ACV Gent-Eeklo), Michel Vanhoorne (coördinator Links Ecologisch Forum), Dirk Holemans (theatergezelschap Victoria Deluxe), Dries Lesage (vakgroep politieke wetenschappen UGent), Jos Vander Velpen (voorzitter Liga voor Mensenrechten) en Jozef Dewitte (CGKR).

De juryleden nomineerden tweeëntwintig kandidaten voor de Prijs voor de Democratie 2008. Naast de laureaten de Beweging voor Kinderen Zonder Papieren en de drie vakbonden, en winnaar Red De Solidariteit, onder andere journalist-publicist Paul Goossens, Manuel Chiguero die zich inzet voor en met mensen in armoede, SP.A-tegenkandidaat voor Caroline Gennez Erik De Bruyn, de maatschappijkritische vrouwelijke auteurs Naïma Tahir, Saddie Choua en Anne Provoost, de Nieuw-Gentse Alliantie (N-GA) die de Arteveldestad een lesje in nationalisme gaf, voorzitter van de euthanasiecommissie Wim Distelmans en dokter Marc Cosyns, Indymedia, de Nederlandse SP-politicus Jan Marijnissen en… “internetblog AFF-Verzet”. Het is ons niet bekend wie de blog AFF-Verzet genomineerd heeft, maar het was natuurlijk een aangename verrassing in het persbericht van Democratie 2000 te lezen dat wij genomineerd waren. Zonder afbreuk te doen aan de andere genomineerden, natuurlijk een goed idee.