“DIT FEEST KAN NIET MEER STUK. VEROORDELING? FUCK YOU!”

Men zou kunnen verwachten dat een mens in een dipje zit als men veroordeeld is tot vier jaar gevangenisstraf waarvan een jaar effectief, meer dan 10 000 euro schadevergoeding en voor vijf jaar ontzet is uit zijn burgerrechten, en zo zijn mandaat verliest als gemeenteraadslid en de kansen om de volgende jaren parlementslid te worden. Maar niet Bart Debie. Hij trok naar café De Leeuw van Vlaanderen, won een diamant en stelt zijn nieuwe verloofde voor.

Dinsdagavond, toen het hof van cassatie in Brussel de uitspraak van het hof van beroep in Brussel bevestigde (zie: http://aff.skynetblogs.be/post/5913598/bikkelhard-politieoptreden-tegen-allochtonen-), is Bart Debie in Antwerpen een pint gaan drinken in café De Leeuw van Vlaanderen. De stamkroeg van de rauwe extreme rechterzijde, in die kringen ook wel bekend als De beest. Naar eigen zeggen heeft het Debie deugd gedaan. Met alle steunbetuigingen die hij in de eerste uren na zijn definitieve veroordeling kreeg, twijfelt Debie intussen zelfs of hij wel uit Antwerpen zou verhuizen zoals hij in een eerste opwelling had gezegd. Debie wilde immers geen centiem belastingen meer betalen aan “dictator Janssens”. Alleszins is Debie van plan om aan alle leden van de gemeenteraad een persoonlijke brief te schrijven om ze te bedanken voor hun samenwerking. Bart Debie, vorige zaterdag in Gazet van Antwerpen: “We hebben leuke tijden beleefd in de coulissen, waar het cordon sanitaire al lang niet meer bestaat.”

Uiterlijk is het Debie zijn definitieve veroordeling niet aan te zien. Bart Debie: “Ik toon nooit mijn zwaktes, dat is een bewuste strategie. Maar ik ben natuurlijk niet emotieloos. Na het arrest van het hof van beroep ben ik opgevangen door Filip Dewinter en zijn echtgenote. Ditmaal was dat niet nodig, ik had dit arrest van Cassatie verwacht.” Straf, die verklaring. Wie vroeger erop wees dat Debie door het hof van beroep veroordeeld was, kreeg van Debie en zijn baas Filip Dewinter met een striemende blik te horen dat een uitspraak pas definitief is als alle rechtsmiddelen uitgeput zijn en het na het hof van cassatie tot een heel andere uitspraak zou komen. Niet dus. Wat de rechtbank in eerste aanleg en het hof van beroep in Antwerpen niet begrepen hebben, en het hof van cassatie in Brussel ook al niet, gaat Debie verduidelijken in een boekje dat hij aan het schrijven is.

Het eigenwijs optreden van Bart Debie heeft hem een paar relaties gekost. Niet dat we zijn gaan speuren in Debie’s privé-leven, Debie vertelde het het voorbije weekend in Gazet van Antwerpen zonder dat de krant erom vroeg of ernaar insinueerde. Bart Debie: “De affaire heeft me ook mijn huwelijk gekost, na tien jaar. Daarna had ik een nieuwe relatie, maar ook die is stukgelopen omdat de spanningen niet langer houdbaar waren. Bovendien viel na mijn schorsing veertig procent van mijn wedde weg, plus mijn volledige wedde als docent aan de politieschool (waar Debie les gaf in het vak… deontologie, AFF/Verzet). We hebben ons huis moeten verkopen.” Zondagavond ging Debie met het Brusselse VB-parlementslid Valerie Seyns (foto 2) aan de zwier in Studio 54 in Antwerpen (zie: http://www.studio54antwerp.be) en samen wonnen ze er bij de aankoop van een fles champagne warempel een diamant ter waarde van 2 000 euro. Debie zette het nieuwsje vanop de Studio 54-party met zijn BlackBerry op zijn blog. “Dit feest kan niet meer stuk. Veroordeling? Fuck you!”, meldt Debie nog vanuit Studio 54.

Voor wie er verder interesse in heeft: Valerie Seyns woont in Sint-Jans-Molenbeek en was van 1998 tot ze Brussels VB-parlementslid werd VB-personeelslid (medewerkster VB-studiedienst, medewerkster VB-fractie in de Gentse gemeenteraad). In Gazet van Antwerpen stelt Bart Debie vandaag Valerie Seyns voor als zijn nieuwe verloofde. Bij het artikeltje staat een foto van de twee die dolenthousiast en dolverliefd de gewonnen diamant tonen. De waarde van het steentje is intussen al opgelopen tot “2 000 à 3 000 euro”. Bart Debie: “En dat steentje is uitgerekend bij mij beland, het zat bij de vierde fles champagne.” Een bestemming voor de diamant is al gevonden. “Ik laat de steen verwerken in een verlovingsring voor Valérie”, meldt Debie in de krant. Waar het nieuwe paar zou gaan samenwonen, staat er niet bij.

Aan de andere kant van de taalgrens heeft de correctionele rechtbank van Namen gisteren de voormalige voorzitter van het (Belgische) Front National, Daniel Féret (foto 3), veroordeeld tot een jaar effectieve gevangenisstraf voor het vervalsen van de handtekeningen om zich kandidaat te kunnen stellen bij de Europese verkiezingen. Mocht het jaar effectieve celstraf dat Debie kreeg toch niet omgezet worden in slechts een paar maanden enkelband dragen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080529), kan Debie misschien vragen om samen met Féret de cel in te mogen. De ene is dan wel Vlaams- en de andere staatsnationalist, voor het overige hebben ze veel gemeen: beiden één jaar effectieve cel, beiden extreemrechts, beiden veroordeeld voor schriftvervalsing, beiden veroordeeld voor racisme… Die twee hebben alvast wat gemeenschappelijk om over te praten. Dat verdrijft de tijd. Maar Féret heeft intussen aangekondigd in beroep te gaan tegen de uitspraak in Namen zodat de strafuitvoering is uitgesteld.