NATIONAL SOCIALIST BLACK METAL-FESTIVAL VAN BLOOD AND HONOUR VLAANDEREN

NSBM-2008aVandaag komt een werkgroep van parlementsleden een tweede keer bijeen om zich te beraden over een gezamenlijk, goed wetsvoorstel om organisaties als Blood and Honour Vlaanderen te verbieden. Dat er nog werk aan de winkel is blijkt uit de activiteiten van Blood and Honour Vlaanderen die na een tijdelijke stop hernomen zijn. Zaterdag 7 juni richt Blood and Honour Vlaanderen een concert in met National Socialist Metal Band’s (foto 1: fragment van de affiche). Oorspronkelijk onder eigen naam, intussen onder schuilnaam (zie het volgend bericht op deze blog: Zoek de zeven verschillen).

National Socialist Black Metal (NSBM) is een muziekgenre dat zich ontwikkeld heeft als subgenre van Black Metal, dat op haar beurt een subgenre is van de Heavy Metal bekend van groepen als Black Sabbath, Iron Maiden en – headliner van Pukkelpop dit jaar – Metallica. Black Metal onderscheidt zich van Heavy Metal door de muziek die iets anders is, maar vooral door de teksten die over het algemeen satanisch, heidens en misantropisch zijn. Werd het satanisme al vlug een cliché, gingen sommige groepen de rauwe klank van Black Metal combineren met thema’s als nationalisme, folklore, racisme en fascisme. De teksten zijn niet altijd openlijk racistisch, vaak schuilt het pro-Arische en nationalistische gedachtengoed in veelal dubbelzinnige teksten. Tot de absolute top van de National Socialist Black Metal behoort de Duitse groep Absurd. Op Last.fm is het de meest gevraagde groep in de categorie NSBM-muziek (zie: http://www.last.fm/group/NSBM). Ze staan bovenaan de affiche die Blood and Honour Vlaanderen voor zaterdag 7 juni heeft samengesteld.

Aanvankelijk een groep die geïnspireerd werd door horrorfilms richtte de ideologie van Absurd zich alras op het nationaalsocialisme. Zo zingt Absurd in het nummer Werwolf: „Ik verzadig mijn lust men mensenvlees, met Zyklon-B, met gif en bloed.’ Zyklon-B is het gas dat gebruikt werd in de massavernietigingskampen waar onder andere zes miljoen Joden het leven lieten. Absurd schuwt niet om haar verbondenheid met het Derde Rijk te tonen. Zo is in hun logo onder andere een hakenkruis verwerkt, en wordt tijdens optredens regelmatig de Hitler-groet gebracht. Een gebaar dat frontman Hendrik Möbus, samen met het schenden van de voorwaarden bij zijn vrijlating uit een andere gevangenisstraf, vier jaar cel kostte. Die andere gevangenisstraf had hij te danken aan het met een electricteitsdraad wurgen van een vijftienjarige jongen die graag met Absurd wilde meespelen maar Hendrik Möbus en een ander groepslid van Absurd niet zagen zitten. Intussen zet Hendrik’s broer Ronald ‘Wolf’ Möbus de groep verder. Samen met de drummer van de groep, Sven Zimper (foto 2) – eigenaar van het neonazimuzieklabel en de online shop World Terror Committee Productions. Absurd heeft pas nog een nieuwe cd uit: Der Fünfzehnjährige Krieg. In 2005 bracht de groep een ep’tje uit met oude Duitse volksmuziek, Grimmige Volksmusik, maar dat was maar een tussendoortje voor de National Socialist Metal Band-muziek die Absurd doorgaans brengt. 

De tweede groep op de affiche is de Griekse Der Stürmer, in 1998 eerst opgericht onder de naam Herrenblut (foto 3: de cd A banner greater than death uit 2006). De groep wil de nationaalsocialistische waarden promoten, en ziet een „nieuwe Arische wereldorde“ verrijzen uit de „ruines van de moderne wereld“. Joden zijn in die nieuwe wereldorde uitgesloten. Leden van de groep spelen of speelden niet enkel in vferschillende neonazimuziekgroepen (Stutthof, Ravenbanner, Stosstrupp…) maar zijn of waren ook lid van de Griekse neonazibeweging. Zanger Giohalas sprak als zowel in 2005 als 2007 op de Fest der Völker-bijeenkomsten van de Nationaldemokratische Partei Deutschland (NPD). Andere sprekers in 2007 waren Constant Kusters van de Nederlandse Volksunie (NVU, zie: http://www.monitorracisme.nl/content.asp?PID=200&LID=1) en Stephen Swinfen… de spreker namens Blood and Honour Engeland op de SS-memorial van Blood and Honour Vlaanderen op 19 april in Bellegem, bij Kortrijk. De groep Der Stürmer is genoemd naar een beruchte anti-Joodse krant in nazi-Duitsland. In een interview met Black Terror Metal E-zine in 2006 loofde een lid van Der Stürmer het Derde Rijk als „een voorbeeld van moed, heldendom en ijzeren wil dat we moeten loven en volgen. Het gevecht en de opoffering van dat (nazi-, nvdr.) volk mag niet vergeten worden.“

Het Tsjechische Ecce Mors, dat zich verzet tegen de moslims, en de Vlaamse groep Huldrefolk zijn de andere aangekondigde groepen. Wapenspraak & Drinkgelag (“Dirty heathen thrashkült from Flanders”, zo omschrijven ze zichzelf) is op sommige flyers aangekondigd, maar zegt op haar website uitdrukkelijk niet te zullen komen. Het Vlaamse Huldrefolk is een Black Metal-groep die het trollenvolk bezingt. Geen National Socialist Black Metal-groep, maar plaatselijke helden die volk moeten aanbrengen voor de rest van de affiche. De vier groepsleden van Huldrefolk treden op besmeurd met modder. De teksten gaan voornamelijk over de de ellende en de miserie in de middeleeuwen. Na hun demo Pest Alchemie (2006) verscheen vorig jaar hun eerste volwaardige cd, Eeuwenhout. De verspreiding van die cd is in handen van het Italiaanse label Slava Satan Records. Huldrefolk trad al eerder op in de The Steeple in Waregem, waar een voorgaand NSMB-festival van Blood and Honour Vlaanderen plaatsvond (zie volgend bericht), en is onder andere geboekt voor het A.V.V.-Fest (Alles Voor Vlaanderen-feest) dat op zaterdag 27 september in De Yserhoeve in Diksmuide georganiseerd wordt met onder andere ook de grondleggers van de Vlaamse Black Metal op de affiche, de  Ancient Rites. Ancient Rites-zanger Günther Theys uit Diest zien we op datzelfde A.V.V.-Fest een tweede keer op het podium met zijn groep Lion’s Pride (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080412)… die geboekt was voor het Blood and Honour-concert in Bellegem maar door de manke organisatie van de avond niet meer op het podium geraakte.

In Finland, waar Absurd en Der Sturmer op tournee waren, zijn verschillende NSMB-concerten afgelast nadat antifascisten de zaaluitbaters ingelicht hadden over de aard van de groepen die daar kwamen optreden. Vandaar dat men het hier op de aloude Blood and Honour-manier houdt, met een pas in laatste instantie geboekte en bekendgemaakte zaal. In Aalter (Nederland) werd bewezen dat dit geen beletsel hoeft te zijn om alsnog de zaal te weigeren voor een Blood and Honour-bijeenkomst (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080504). Het komend concert is geen Blood and Honour-bijeenkomst in traditionele zin, zoals met de Ian Stuart Donaldson-memorials in Ravels, Kinrooi en Wolfsdonk, of de concerten na SS-huldigingen in Vremde, Mechelen en Bellegem, maar wel een middel om Black Metal-liefhebbers op het pad van de National Socialist Metal Band’s te brengen, en vandaar naar de andere concerten en activiteiten van Blood and Honour. Het belet niet dat politie en parket zaterdag 7 juni wel eens in de concertzaal mogen observeren en vaststellingen doen, en niet pas reageren nadat een journalist op gevaar van zijn eigen leven in het geheim gedraaide televisiebeelden van de bijeenkomst toont. De Duitse politie legde het voorbije jaar een twintigtal van dergelijke concerten stil.