AMERIKAANSE NEONAZI’S OP DAG VAN DE RECHTS EUROPESE JEUGD

Dag Rechts Europese Jeugd1Bij de Vlaams Belang Jongeren (VBJ) zijn ze tevreden over de Dag van de Rechts Europese Jeugd (foto 1) vorige zondag in Antwerpen. Volgens Bert Deckers, voorzitter van de Antwerpse VBJ, vonden meer dan 350 jongeren hun weg naar de Dag van de Rechts Europese Jeugd, waarvan een 130-tal buitenlanders. Volgens De Standaard, die volgens diezelfde Bert Deckers “vrij objectief over de rechtse dag” berichtte, lokte de dag zo’n 250 deelnemers.

Op zaterdagavond vond een ‘Europese kameraadschapsavond’ plaats in het Cultureel Centrum van de Antwerpse wijk Luchtbal, cultureel centrum waar het VB al een paar keer haar congres hield om het programma vast te leggen voor de gemeenteraadsverkiezingen in Antwerpen. Alle buitenlandse verenigingen mochten zich hier voorstellen. Een goed idee want zaterdagmorgen nog zei Philip Dewinter in De Morgen: “Democracia Nacional staat op de gastenlijst, maar vraag me daarover niets. Ik ken die mensen niet en ik weet niet waar ze voor staan.” De partijleider van Democracia Nacional is anders wel de voormalige skinhead en gevangenisklant Manuel Canduela Serrano die als lid van een terroristische neonazigroep betrokken was bij de moord van een antiracistische skinhead. In november nog werd een andere antifascist, een jongen van 16 jaar, met een mes doodgestoken bij een manifestatie van Democracia Nacional. Merkwaardig was wel dat de ‘kameraadschapsavond’ geleid werd door Gentenaar Francis Van den Eynde. Met zijn 62 jaar niet echt een jongere, eerder de Vader Abraham bij het VB.

Zondag werd dan verzamelen geblazen in het statige Elzenveld. Volgens De Standaard verzamelde er de “’brave’ extreem-rechtse jeugd”. De “‘brave’” – tussen aanhalingstekens – is een verwijzing naar de traditionele extreem-rechtse jeugd. De Standaard legt uit, maar heeft er een zware randbemerking bij: “Want skinheads of organisaties als Blood and Honour was de toegang geweigerd. ‘Om ons niet te compromitteren’, verduidelijkt nationaal VBJ-voorzitter Hans Verreyt. Toch liepen er deelnemers in uniformen rond en waren runentekens of Duitse oorlogskruisen zwaar vertegenwoordigd. Een klein groepje behoorde tot de gothic cultuur, met zwarte kleding en satanische symbolen.” Bert Deckers reageert op zijn blog op die “uniformen”. Bert Deckers: “Dit klopt, al schrijft men er (bewust) niet bij dat de jongens van Lupi delle Alpi een jeugdbeweging vormen die in zekere zin te vergelijken valt met het VNJ of zelfs de scouts als men wil.” We zullen maar niet uitweiden over met wie de VBJ “in zekere zin”, “als men wil” allemaal te vergelijken is. Over de runentekens of Duitse oorlogskruisen die “zwaar vertegenwoordigd” waren, voelt Deckers niet de behoefte om dat tegen te spreken of te kaderen.

Het Nieuw-Solidaristisch Alternatief (N-SA) van ex-VMO’er en ex-VB’er Eddy Hermy (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080424) was officieel niet uitgenodigd voor de Dag van de Rechts Europese Jeugd, maar via één van de groeperingen die tot de N-SA zijn toegetreden, Jongeren Aktief uit Hamme, werd het propagandamateriaal van de N-SA verkocht op de Dag. En aanwezige N-SA’ers legden er contacten met leden van de al genoemde Democracia Nacional; de Franse Jeunesses Identitaires die net als de N-SA staan voor ‘bloed en bodem’, antikapitalisme en solidarisme; met de Amerikaanse National Alliance (foto 2, logo)… National Alliance is een Amerikaanse neonazistische organisatie (zie: http://en.wikipedia.org/wiki/National_Alliance_(United_States). Een blik op de website van de National Alliance leert dat zij onder hun vrienden de Nationaldemokratische Partei Deutschlands (NPD) rekenen, een groepering die niet welkom was op de Dag van de Rechts Europese Jeugd. “Hun politieke visie is ons wat te extreem”, zei Bert Deckers zaterdag in De Morgen. Maar wat dan met de National Alliance zelf (zie: hogervermelde Wikipedia-uitleg)? National Alliance linkt ook door – het is zelfs de eerste link op hun website! – naar Resistance Records die de platen verdeelt van de beruchte tweeling Prussian Blue (foto 3, zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Prussian_Blue_(Amerikaans_duo)); War Songs of the Third Reich en Songs of the SS in haar catalogus heeft, muziek van Blood and Honour-groepen als No Remorse… (zie: http://resistance.com/catalog). ‘Braaf’ volk daar op de Dag van de Rechts Europese Jeugd.

Het programma van de National Alliance en meer van dat is overigens in vlekkeloos Nederlands te vinden op hun website (zie: http://www.natvan.com/dutch-wina/na3.html ). In hun National Alliance News – News for White People, by White People hebben de Amerikanen nog geen verslag gebracht over hun ontmoetingen in Antwerpen. Bij de NSV spraken ze al wel over contacten op de Dag van de Rechts Europese Jeugd met “enkele Amerikanen die onze standpunten deelden”. Het is overigens niet de eerste keer dat de National Alliance in onze contreien opduikt. In 2004 werden ze door Blood and Honour/BBET-strekking (tegenwoordig de Vlaamse Combat 18-tak) verwelkomt op een vriendschapsavond in het Waasland (zie: http://www.lsp-mas.be/blokbuster/site/bb/htdocs/modules/news/article.php?storyid=821). Over Prussian Blue schreef VB’er Björn Roose nog een lovend artikel op zijn blog dat hij evenwel op last van zijn werkgever, het VB, moest verwijderden nadat Tom Cochez in De Morgen een en ander onder de aandacht had gebracht (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051104). Intussen maakt de VB-leiding zich blijkbaar niet meer druk over volk uit die omgeving dat te gast is bij de Vlaams Belang Jongeren.