RETURN TO GLORY: DE MUZIEK (1)

BH-19-april-2008aGunther TheysStand and DefendBij de Hitler-herdenking van de Combat 18-versie van Blood and Honour Vlaanderen volgende week zaterdag (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080328), is er na de sprekers uit Vlaanderen, Duitsland en Nederland “a ballad evening" voorzien, maar is er niet echt een uitgebreide en publiek gemaakte affiche zoals bij de concurrentie. Bij de traditionele Blood and Honour Vlaanderen is dat dus anders. Na hun ‘Memorial for fallen Heroes’ is er op een kwartier rijden van daar, zo wordt toch beloofd, een ‘Return to Glory’-concert met groepen uit Duitsland, Vlaanderen, Estland, Engeland en Tsjechië (foto 1).

Onder het motto Eigen Volk Eerst! eerst iets over de Vlaamse groep Lion’s Pride die als tweede op de affiche staat. Frontman van Lion’s Pride is zanger en basgitarist Gunther Theys (43, foto 2) uit Diest, pionier van het black-metalgenre dat zich van andere metalgenres onderscheidt door zijn satanische, heidense en misantropische thema’s. Theys maakte naam in dit genre met zijn groep Ancien Rites. Als op een concert in Luik onrust ontstaat over de aanwezigheid van naziskinheads tussen het publiek, roept Theys op tot eenheid tussen de metalheads en de naziskinheads. In een metalfanblad waarin teruggekomen wordt op dit incident laat Theys zich neerdunkend uit over moslims en joden. In mei 2000 richt Theys dan Lion’s Pride op waarmee hij op 10 september 2004 op een Ian Stuart Donaldson-memorial van Blood and Honour Vlaanderen speelt in de omgeving van Brugge. Lion’s pride deelt er het podium met extreemrechtse en neonazistische muziekgroepen als het Italiaanse Armco en de Engelse Legion of St. George en Warlord. Op 26 maart 2005 speelt Lion’s Pride op een neonazi-concert in het Duitse Hannover. Verder zien we de groep vooral optreden in een paar café’s met een bedenkelijke reputatie zoals De Kastelein (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061230) en De Tempelier (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070829) in Brugge, en camping De IJzerhoeve in Diksmuide (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080227).

Met een Vlaamse Leeuw-vlag op de achtergrond wordt in de teksten van Lion’s Pride verwezen naar de Europese geschiedenis, afkomst en het dagelijks leven; op muziek die naar eigen zeggen varieert tussen hardcore, rock ’n roll en metal. De eerste opname van Lion’s Pride verscheen op de promo-compilatie van hun platenlabel Pure Impact (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070311). Stand and Defend (foto 3) was de eerste echte cd van Lion’s Pride, met teksten waarin ‘politiek correcten’ en linkse mensen door de mangel gehaald worden. Verder vinden we Lion’s Pride nog terug op de benefiet cd De Kastelein – The skinhead pub, de sampler The skinheads are back, de split cd met Iron Clad For Folk and Land, waarvan het deel met Lion’s Pride onder de noemer Fortress Europe wordt aangeboden, en de split dvd met het Nederlandse Brigade M Rock voor Dietsland. Op de website van Lion’s Pride wordt zowel gelinkt naar Pieter Paul Rubens als naar Leni Riefenstahl, die Hitlers gloriedagen uitgebreid op de pellicule zette (zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Leni_Riefenstahl).

  • Morgen of maandag meer over de buitenlandse groepen op de Return to Glory-affiche. Die Liebenfels Kapelle die “schijt” (sic) op het Joodse ras, P.W.A. waarvan een cd op de Duitse indiceringslijst staat waardoor er in Duitsland geen reclame voor mag gemaakt worden wegens de racistische en/of geweldsverheerlijkende teksten, Last Chance die de holocaust in vraag stelt, en meer van dergelijke groepen.