BART DEBIE OP 27 MEI VOOR CASSATIE

Bart-Debie-afficheGeert Wilders gaat zijn Fitna-filmpje aanpassen nadat hij verkeerdelijk de foto van een Nederlands-Marokkaanse rapper toonde in plaats van de foto van de moordenaar van Theo van Gogh, en nadat de Deense cartoonist Kurt Westergaard protesteerde over het misbruik van zijn cartoon van Mohammed met een bom in zijn tulband. Wilders wil ook tegemoetkomen aan de zich miskend voelende interviewer van Theo Van Gogh van wie een filmfragment gebruikt is in Fitna. Voor Bart Debie is het geen reden om de oorspronkelijke versie van Fitna, al was het maar tijdelijk, van zijn weblog weg te halen. Bart Debie die op zijn weblog uitdrukkelijk vermeldt dat geen enkele afbeelding van hemzelf van zijn site mag gekopieerd of gebruikt worden zonder zijn voorafgaandelijke schriftelijke toestemming, maalt minder om de auteursrechten dan Wilders zelf wiens filmpje Debie blijft verspreiden. Het doel heiligt de middelen.

Debie heeft dat motto – “Het doel heiligt de middelen.” – wel meer gebruikt. Na de rechtbank in eerste aanleg in april vorig jaar (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070406), oordeelde het hof van beroep in januari dit jaar eveneens dat dit niet kon (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20080131). Debie werd veroordeeld tot vier jaar cel, waarvan een jaar effectief en drie jaar met uitstel. Hij kreeg die straf voor het opstellen van valse processen-verbaal, opzettelijke slagen aan verdachten en het aanzetten tot racisme. Debie kreeg hiervoor eveneens een boete van 1 250 euro en werd voor vijf jaar uit zijn burgerrechten ontzet, wat inhoudt dat hij ambtshalve weg moet uit de Antwerpse gemeenteraad en zich de eerste jaren niet meer kandidaat kan stellen voor welke verkiezing dan ook. Debie, vóór de uitspraak van het hof van beroep nog vol lof over het hof van beroep in Antwerpen, tekende cassatieberoep aan. Volgens Debie zouden er immers procedurefouten gemaakt zijn. Tot de uitspraak hierover is de uitvoering van de veroordeling van Debie opgeschort. Maar binnenkort weten we meer. Gisteren geraakte bekend dat het hof van cassatie in Brussel zich op 27 mei buigt over de zaak-Debie.

Het VB-Borgerhout dreigt hiermee haar tweede belangrijke pion te verliezen. VB-voorzitster Janice Laureyssens is al het Noorden kwijt. Zondag schreef ze op haar blog: “Tijdens het bussen van ons lokaal Borgerhouts blad ‘De Borger’ (waarover wij vrijdag reeds schreven, AFF/Verzet) werd ik onderweg uitgescholden voor ‘fascist’ door een niet meer zo jong koppel. De vrouw begon ook nog hysterisch te krijsen over extreem-rechts vooraleer ik in feite goed besefte dat ze het tegen mij hadden.” Tja. Als je al niet meer goed beseft waar je gesitueerd wordt in het politieke spectrum, is er toch wat mis met je wereldbeeld.

  • Update. Als het goed is, zeggen wij het ook. Na de kritiek van het Centrum voor Gelijheid van Kansen en Racismebestrijding op Fitna (zie: http://www.diversiteit.be/index.php?action=artikel_detail&artikel=32) heeft Bart Debie het Fitna-filmpje dan toch maar verwijderd van zijn blog, uit vrees nog eens vervolgd te worden. Of is het om nog eens de martelaar van het ‘politiek correcte’ regime te kunnen spelen?