Van Morendoders tot Botsende Beschaving

Boekenbeurs-1Lucas Catherine schreef reeds negentien boeken over de Arabische wereld, de islam en aanverwante onderwerpen. Islam voor ongelovigen werd in meerdere talen vertaald. Vuile Arabieren. Bedlectuur voor Vlaams Blokkers (zie: http://www.verzet.org/content/view/798/69) blijft een vermakelijk boek. Rijstpap, Tulpen en Jihad werd door Ingrid Vander Veken bewerkt voor een theatervoorstelling (zie: http://www.verzet.org/content/view/839/69). Een historische wandelgids (Wandelen naar Kongo), een kookboek (Keukens aller landen)… Lucas Catherine kan boeiende verhalen vertellen waarbij de geschiedenis van de Arabische wereld recht wordt aangedaan.

In zijn jongste boek, Van Morendoders tot Botsende Beschaving (klik op de illustratie voor meer gegevens), legt Lucas Catherine ons uit hoe er reeds duizend jaar een oorlog woedt tegen de islam. Van de kruistochten naar het Heilig Land, die ons wél veel nieuwe dingen leerde ontdekken: windmolens, postduiven, ziekenhuizen, heraldiek, schaken, vrouwenmode, peperkoek, tafelmanieren, enzovoort. Over Jacob van Maerlant, de belangrijkste literaire figuur uit de dertiende eeuw die uitgebreid van leer trok tegen Mohammed en zijn leer. Tot islamofobie die leidt tot cultuurnegationisme. Het is bijvoorbeeld een mythe dat Europa is ontstaan als joods-christelijke beschaving. Van de middeleeuwen tot in de twintigste eeuw werden de joden hier verketterd en vervolgd.

Het leidt tot meer recente ‘rechtvaardigingen’ voor de islamofobie: van Samuel Huntington The Clash of  Civilizations tot de artikels en columns van Mia Doornaert in De Standaard. Mia Doornaert praat de Amerikaanse neoconservatieven na, en staat trouwens op de lijst van sprekers van dat netwerk Na de aanslagen in New York op 11 september 2001 schreef Doornaert in De Standaard: “De islam, die destijds te vuur en te zwaard een groot stuk van de aardbol veroverde…”. Terwijl de islam zich in Afrika, maar ook daarbuiten, vooral verspreid heeft via handelaars, werd het christendom zoals in Kongo aan de man nadat militairen, ivoor- en rubberplunderaars het land introkken. Op een debat op de Boekenbeurs vorige maandag (foto 2) moest de angst en de verkeerde voorstelling van zaken over de islam van Mia Doornaert voortdurend gerelativeerd en gecorrigeerd worden door Paul Scheffer, die met Het land van aankomst anders wel een turf van 477 bladzijden geschreven heeft over de poblemen eigen aan multiculturele samenlevingen. Het zegt veel over Mia Doornaert.

Het VB houdt de islamofobie warm. In Van Morendoders tot Botsende Beschaving kan men VB-ideoloog Paul Belien erop nalezen over de “roofdieren” die het Brussels Centraal Station binnenslopen en Joe Van Holsbeeck hebben vermoord voor diens mp3-speler. “De roofdieren hebben messen. Van kleinsaf hebben ze tijdens het jaarlijkse offerfeest geleerd hoe ze warmbloedige kuddedieren moeten kelen. Wij worden misselijk wanneer we bloed zien, maar zij niet. Zij zijn getraind, zij zijn gewapend…” Vrij snel, maar niet zo snel als dat Belien zijn schotschrift op het internet gooide, bleken de daders van de roofmoord geen Marokkanen maar Oost-Europeanen te zijn. Recent heeft het VB in de gebouwen van het Europees en van het Vlaams parlement nog een ‘wetenschappelijk’ congres georganiseerd om haar betoog tegen de islam te ondersteunen (zie: http://www.indymedia.be/nl/node/24549). Het VB is altijd bereid een sluimerend conflict aan te poken.

Lucas Catherine wordt aanstaande zondag, 11 november, op de Boekenbeurs geïnterviewd. Allicht wordt dat gesprek boeiender dan het boek. Van Morendoders tot Botsende Beschaving lijkt teveel op een omgevallen boekenkast. Teveel een opsomming van documenten en feiten om er een vlot leesbaar boek van te maken, al zijn het wel documenten en feiten waarvan Catherine aantoont dat ze doorgaans niet in hun juiste context worden gelezen.