Hans Sanders overleden

hanssandersbotsGisterennacht is Hans Sanders (foto 1) overleden, oprichter van de Nederlandse geëngageerde muziekgroep Bots die in de tweede helft van de jaren zeventig (foto 2, Hans Sanders: tweede van rechts) furore maakte in Vlaanderen en Nederland.

Hans Sanders was halverwege de jaren zestig muzikant bij Peter (Koelewijn) en zijn Rockets. Hij volgt een opleiding als vormingswerker, en als afstudeerproject richt hij een eigen groep op: De Zuid-Nederlandse Fanfare. Later omgedoopt tot Bots. In 1975 komt Bots uit met de LP Van kwaad tot erger met nummers als Het lied van de werkende jeugd en De man die de sociaal-kritische kijk van Sanders verraden. Een jaar later volgt een tweede LP, Voor God en Vaderland met de hit Zeven dagen lang waarmee Bots doorbreekt bij een breder publiek (zie: http://www.vrtnieuws.net/cm/vrtnieuws.net/cultuurmedia/muziek/071104_Sanders). In 1978 volgt een derde LP,  Wie zwijgt stemt toe. Bots werkt samen met de linkse toneelgroep Proloog, waarmee onder andere de Bots Roodshow wordt opgezet. Bots richt zich vervolgens op succes in Duitsland. De teksten worden minder politiek geëngageerd.

Halverwege de jaren tachtig stopt Hans Sanders met optredens en opent hij een café in Eindhoven. In 2003 begint Sanders opnieuw muziek te schrijven, en in 2005 volgt een eerste nieuwe single. In de zomer van dat jaar treedt Hans Sanders, omringd door een aantal jonge muzikanten, onder de naam Bots voor het laatst op in ons land. Met optredens in Olen, op het Folkfestival in Dranouter en de Sint-Paulusfeesten in Oostende. Op dat laatste concert, wat uiteindelijk het allerlaatste concert in ons land zou worden, vroegen nogal wat toehoorders om het lied De lange weg te brengen, met het refrein “Kom socialisten, trek ten strijde. Kom socialisten, wees paraat. Onze strijd is niet langer te vermijden…”. Maar Hans Sanders ging er niet op in. “Er zouden nog wel gelegenheden komen”, mailde Sanders ons daarover ondervraagd. Helaas, Sanders is gisteren op 61-jarige leeftijd overleden als gevolg van een slepende ziekte.

Als hommage de liedtekst van De lange weg.

 • De weg is lang en kent ook eenzaamheid.
  Maar mensen voer de strijd niet alleen.
  In deze tijd die nog geen vrede kent
  en geen gelijkheid voor iedereen.
  Wie weet er dan niet dat kapitalisten
  nooit werkelijk zeggen waarom ze bestaan.
  Ze hebben de macht, die willen ze houden.
  Rechtvaardigheid kennen ze enkel als waan.

  Kom socialisten, trek ten strijde.
  Kom socialisten, wees paraat.
  Onze strijd is niet langer te vermijden,
  als je maar weet waar het steeds om gaat.

  Hij heeft gelijk die het niet langer neemt.
  Maar mensen voer de strijd niet alleen.
  In deze tijd die nog geen vrede kent
  en geen gelijkheid voor iedereen.
  Of laten we ons nog langer bedonderen
  met instant-inspraak en praten in bed.
  Kom doe met ons mee en doe het van onderen.
  We maken ons klaar voor het verzet.

  Er komt een strijd, waarna er vrede zal zijn.
  Maar mensen voer de strijd niet alleen.
  In deze tijd die nog geen vrede kent
  en geen gelijkheid voor iedereen.
  We hebben tesaam nog zoveel te leren.
  En wat ook gebeurt, het is politiek.
  We zullen de machten moeten bezweren.
  Het einde der klassen, het eind der paniek.