Blood and Honour-megaconcert: Spirit dient haar wetsvoorstel om Blood and Honour-groepen te verbieden terug in

BHISD2007Eerder dit jaar diende toenmalig Kamerlid Koen T’Seyen een wetsontwerp om organisaties als Blood and Honour te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318). Het wetsontwerp botste op kritiek van CD&V-justitiespecialist Tony Van Parys, en het VB kreeg al de schrik dat men daarmee háár partij wilde verbieden. Het VB vroeg en verkreeg de verzending van het wetsvoorstel voor advies naar de Raad van State.

Met de ontbinding van het parlement in het vooruitzicht van de verkiezingen van 10 juni is sindsdien niets meer vernomen van het wetsontwerp. Spirit-senator Geert Lambert zal het wetsontwerp van Koen T’Sijen dat racistische organisaties wil verbieden nu opnieuw indienen. Lambert vindt het belangrijk dat “bijeenkomsten waarop de grofste racistische en antisemitische boodschappen worden verspreid, kunnen worden verboden. Het blijft immers niet bij propaganda: de jongste jaren was er ook sprake van racistisch geweld na neonazi-feestjes. In Brugge werd een jonge Gabonees dodelijk verwond, in Tienen werd een Slovaakse jongen neergestoken. En ook bij Hans Van Themse werden MP3’s gevonden die oproepen tot racistisch geweld.” Lambert vervolgt: “Vier jaar geleden al verklaarde de minister van Binnenlandse Zaken dat Blood and Honour op de lijst van ‘te volgen’ organisaties stond. In Duitsland werd deze organisatie reeds zeven jaar geleden buiten de wet gesteld. In Vlaanderen komt de organisatie nog steeds ongehinderd feestjes geven waarop geweld tegen joden en allochtonen verheerlijkt wordt. Vlaanderen wordt zo het Mekka van de Europese neonazi’s. Dat kunnen we als democraten niet tolereren. Ik wil in elk geval niet de andere kant opkijken.”

Het wetsontwerp-T’Seyen botste echter ook op kritiek van de Liga voor Mensenrechten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070414). Hopelijk brengt het advies van de Raad van State duidelijkheid over wat kan en hoe het desgevallend wél moet. Het standpunt van het Anti-Fascistisch Front (AFF) is duidelijk: we juichen een wetsontwerp om racistische organisaties te verbieden toe. We doen daarmee trouwens niet meer dan sommige andere Europese landen doen (Duitsland, naar verluidt ook Spanje) of van plan zijn te doen (Nederland). Maar dat belet niet dat met de wettelijke middelen die nu al voorhanden zijn (wetgeving tegen het racisme en negationisme, wetgeving op de ordehandhaving, wetgeving op het inrichten van optredens…) nu reeds de kwalijkste uitspattingen van groepen als Blood and Honour kunnen aangepakt worden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070322).