Blood and Honour-megaconcert: Belgische veiligheidsdiensten verwachten 2 000 neonazi’s, maar zeggen machteloos te staan

BHISD2007Gisteren brachten alle on line versie van de kranten, en ook van Knack, het bericht dat volgens het AFF vandaag een megaconcert wordt verwacht van Blood and Honour Vlaanderen. De meeste in de versie die het persagentschap Belga maakte van ons persbericht, persbericht dat je gisteren hier quasi integraal kon lezen. Het opmerkelijkste bericht in de gedrukte kranten vandaag staat in Het Nieuwsblad.

De krant slaagt erin om haar berichtgeving volledig op te hangen aan informatie die het haalde bij de Belgische veiligheidsdiensten. Het blijkt dat niet enkel het AFF aanduidingen heeft dat gemikt wordt op 2 000 concertgangers. Ook de Belgische veiligheidsdiensten denken eraan. Ze zullen daar ook wel deze weblog lezen, maar we nemen aan dat ook zij indicaties hebben dat op dat aantal gemikt wordt. Of het gehaald wordt, is natuurlijk nog wat anders. Het laatste Blood and Honour-concert in ons land, weliswaar georganiseerd door de Combat 18-tak, mikte op een 1 000-tal bezoekers maar kreeg maar een 150-tal skinheads en ander tuig op de been (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070905 en http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070907).

Maar vandaag is het de beurt aan de traditionele tak van Blood and Honour om een concert in te richten. “En ze zullen met meer zijn dan tijdens eerdere gelijkaardige feesten”, citeert Het Nieuwsblad een bron bij de Belgische veiligheidsdiensten. “Ze zouden wel eens met 2 000 kunnen zijn, is de verwachting. 2007 is voor de aanhangers van Blood and Honour dan ook een – zoveelste – symbolisch jaar. Het is vijftig jaar na het geboortejaar van Ian Stuart Donaldson. De Brit was de oprichter van de racistische band Skrewdriver en werd nadien de leider van Blood and Honour. In 1993 is hij om het leven gekomen tijdens een auto-ongeval, hoewel zijn aanhangers altijd zijn blijven volhouden dat het een moordcomplot was.”

Waar de informatie van de Belgische veiligheidsdiensten en Het Nieuwsblad uiteenloopt met die van het AFF is dat “volgens de eerste geruchten” het concert zou plaatsvinden in sporthal De Groene Meersen in Zedelgem bij Brugge. “Maar dat bleek een afleidingsmanoeuvre.” Volgens ons was het géén gerucht noch afleidingsmanoeuvre. We hebben gisteren onze bron nog eens nagetrokken, en eind augustus is er wel degelijk een poging geweest om dat sportcomplex bij Brugge te huren met het oog op het Blood and Honour-concert van vandaag. Onze bron is overigens niet actief in het Blood and Honour-milieu. Wij hebben daar geen vrienden.

Maar goed. Volgens de Belgische veiligheidsdiensten en Het Nieuwsblad zouden de organisatoren “nu uitwijken naar een plek in de buurt van Ranst. De skinheads kennen de streek daar al een beetje, want ze kwamen eerder ook al samen in Mechelen en Weelde.” Het lijstje daar bekende plaatsen is echter nog langer: ook Vremde, deelgemeente van Boechout, waar op 4 maart 2006 het beruchte concert plaatsvond waar een VTM-cameraman in elkaar werd geslagen, ligt er in de buurt. En Lier, waar op 14 juli een Blood and Honour-feestje in besloten kring plaatsvond (zie het tweede artikel hieronder). Alleszins ligt het ‘meetingpoint’ waar vandaag vanaf 13 uur verzamelen wordt geblazen om de weg te wijzen naar de ‘concertzaal’ op het kaartje als je even gaat zoeken waar Ranst ligt (zie: http://maps.google.be/maps?q=Ranst,+Belgium&ie=UTF8&ll=51.185369,4.511261&spn=0.123307,0.346756&z=12&om=1). 

Een laatste keer over naar het artikel in Het Nieuwsblad vandaag: “Volgens de veiligheidsdiensten is het heel moeilijk om in te grijpen. ‘De skinheads gedragen zich als brave jongens, zolang ze zich op de openbare weg bevinden. Ze begaan zelfs geen parkeerovertredingen. Maar eens binnen, komt hun extremistische, racistische gedachtengoed naar boven.’” Dat is nu eens iets dat we niet begrijpen. Stel dat een politiedienst op de hoogte is van de moordplannen van een Al Qaida-aanhanger. Zouden de politiediensten dan wachten tot die moordplannen zijn uitgevoerd, met als bezwarende omstandigheid dat ze plaatsvinden op een ‘privé-feestje’? Neen, toch niet. Daarom: de wetgeving tegen het racisme en negationisme moet onverkort toegepast worden. Ook als het om een Blood and Honour-feestje gaat. Hopelijk is het waarschuwingsbord dat we langs één van de invalswegen van Ranst vonden (foto 3) niet enkel bedoeld tegen dieven.