Alert! beschrijft in kleuren en geuren de Brugse kroeg De Kastelein / Moloko Bar


De Kastelein
Het jongste nummer van
Alert!, het tijdschrift van de collega’s van AFA-Nederland, bevat deze keer niet minder dan vier artikels die verband houden met België. Vooreerst natuurlijk aandacht voor het mega-concert dat Blood and Honour Vlaanderen op 27 oktober plant (zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809). Verder de ‘Kroniek België’ die in herinnering brengt wat we van de maand augustus moeten onthouden. In ‘Onder de loep’ wordt de geschiedenis van Voorpost Nederland geschetst, een groepuscule die met hulp van de ‘Vlaamse kameraden’ probeert voet aan de grond te krijgen in Nederland. Een verhaal van vallen en opstaan, en hoe pogingen om nieuwe leden aan te trekken telkens weer ontsporen in nieuwe gewelddadige acties en groeperingen.

In een vierde artikel (foto 1 – klik eenmaal op de illustratie voor een grotere afbeelding) wordt de geschiedenis van De Kastelein uit de doeken gedaan, het beruchte Brugse skinheadcafé (foto 2) dat nationale bekendheid kreeg als er op 6 mei 2006 een trouwfeest doorgaat en een paar genodigden een paar honderd meter verder een zwarte Parijzenaar en zijn Vlaamse vriend, een man met dreadlocks, voor moes slaan. De Parijzenaar, Rafaël Mensah, lag wekenlang in coma (foto 3) en zou nooit volledig herstellen van de aanval. De bruiloftgasten gingen achteraf terug een pint drinken in De Kastelein, waar ze door de politie opgepakt werden. De toenmalige uitbater van De Kastelein, Suck (pseudoniem van Fabian Davidts, zanger bij Les Vilains), zei de door de politie aangehoudenen niet te kennen. Maar één van hen is wel Dieter Samoy… basgitarist bij Les Vilains (en verder nog wel eens basgitarist bij Blood and Honour-muziekgroepen als Kill Baby Kill en English Rose).

Het artikel in Alert! doet uit de doeken welke muziek bij De Kastelein gespeeld werd in de loop der jaren, welke linken er zijn met de neonazi-scène, wat de leden van Les Vilains allemaal uitvreten, hoe ‘Suck’ en zijn vrouw Rianne Bezemer telkens weer opduiken om het café draaiend te houden, en de zaak uiteindelijk overgedragen wordt aan de Fransman Yann Dvoraznak. Na een tweede tijdelijke sluiting op last van de Brugse burgemeester verandert Dvoraznak de naam van De Kastelein in ‘Moloko Bar’, maar als je weet waar ‘Moloko’ naar verwijst kan burgemeester Patrick Moenaert niet gerust zijn dat het nu peis en vree blijft aan de Maalsesteenweg in Brugge. Andere artikels in de jongste Alert! gaan vooral in op de Nederlandse neonazi-scène en bijhorende muziek, maar we vernemen ook meer over extreemrechts in Duitsland en Rusland. Ook wordt The Turner Diaries besproken, een schelmenroman die één van de favoriete boeken is van gewelddadige neonazi’s.

Knap werk (Alert!, niet The Turner Diaries), en er is nog meer fraais op komst want eind dit jaar viert AFA-Nederland met de nodige luister haar vijftienjarig bestaan.