Blood and Honour Vlaanderen: wie zijn ze?

ISD2007goodnightleftside_facelessHet bekendmaken van de affiche voor het mega-concert dat Blood and Honour Vlaanderen op zaterdag 27 oktober wil inrichten (foto 1, klik op de affiche voor een grotere afbeelding – zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070809) ontlokte amper reacties. Artikels op antifascistische websites (Yelloman, AFA-Nederland) en in antifascistische magazines (het volgende nummer van Searchlight, en allicht ook het Nederlandse Alert!). Dat wel. Maar de gewone media gaven niet thuis. Vanuit de politieke wereld kwam het bericht dat het enige overblijvend Spirit-lid in de Kamer van Volksvertegenwoordigers, Spirit-voorzitter Geert Lambert, op aangeven van voormalig Kamerlid Koen T’Seyen, over de zaak vragen zal stellen aan de minister van Binnenlandse Zaken. Hopelijk schiet de rest van de pers en de politieke wereld niet pas wakker als Blood and Honour op zaterdag 27 oktober een dorp ergens in Vlaanderen opschrikt met de aanwezigheid van enkele honderden tot een paar duizend neonazi’s die er heus niet neerstrijken om de plaatselijke toeristische attractie te bekijken. Daarom presenteren we hier een artikelenreeks over Blood and Honour Vlaanderen. Vandaag: wie zijn ze, en wat doen ze? Morgen: wat drijft hen, en wie zijn hun vrienden? Overmorgen: wat halen ze naar hier, welke muziek spelen de buitenlandse groepen die Blood and Honour Vlaanderen geprogrammeerd heeft voor hun mega-concert op 27 oktober?

Het is moeilijk zicht te krijgen op Blood and Honour. Openheid is niet hun kenmerk, en omdat er in Blood and Honour-kringen meer ruzies zijn dan in een gemiddeld huishouden of gewone politieke partij is het moeilijk om de precieze omvang en verhoudingen te kennen. Blood and Honour is alleszins in 1987 opgericht door de frontman van de bij extreemrechtse skinheads buitengewoon populaire groep Skrewdriver, Ian Stuart Donaldson. Tevoren waren extreemrechtse skinheads (er zijn ook linkse skinheads, vandaar de precisering: extreemrechtse) concerten aangeboden door het Britse extreemrechtse National Front. Daar werd goed geld mee verdiend, en van veel geld komt al vlug gesjoemel en geruzie. Vandaar een nieuwe organisatie, Blood and Honour. De naam ‘Blood and Honour’ werd ontleend aan het motto van de Hitler Jugend, Blut und Ehre. Een slogan die onder andere op het liederenboek van de Hitler Jugend stond.

De bedoeling met Blood and Honour was dezelfde als met de zogenaamde Rock Against Communism-concerten: verspreiding van nazi-ideologie, rekruteren van nieuwe krachten en geld binnenhalen voor de beweging. Na de slechte ervaring met het National Front koos Blood and Honour ervoor zich niet te binden aan één partij, maar een onafhankelijk netwerk te vormen dat partijen of organisaties met eenzelfde ideologie kon ondersteunen. In de jaren daarna werden in allerlei landen Blood and Honour-divisies opgericht, die min of meer in een internationale samenhang functioneren. Momenteel zijn er afdelingen in Argentinië (foto 2), Bulgarije, Canada, Chili, Denemarken, Duitsland, Engeland, Griekenland, Hongarije, Litouwen, Nederland, Noorwegen, Oekraïne, Polen, Rusland, Servië, Slowakije, Spanje, Tsjechië, Verenigde Staten, Vlaanderen, en Zweden. Het draait bij hen vooral om de muziek: verdelen van muziek van extreemrechtse groepen, en concerten inrichten met die groepen.

In 1992 ontstond vanuit het Blood & Honour-netwerk een nieuwe organisatie: Combat 18. Combat 18 werd opgezet om gewelddadige actie te ondernemen tegen (politieke) tegenstanders en migranten. Dit initiatief ontspoorde al snel in regelrechte terreur met grote impact op beide organisaties. Vooral toen de gewelddadige middelen niet alleen gebruikt werden voor externe vijanden, maar ook voor het oplossen van interne ruzies. Dit gebeurde niet alleen in Engeland. Ook de Deense Combat 18-sectie raakte ernstig in opspraak nadat zij bombrieven verstuurden naar andere rechtsextremisten met wie er een conflict was. Door de internationale samenhang van Blood and Honour en Combat 18 zorgden al deze activiteiten internationaal voor onderlinge ruzies zodat de omvang van Blood and Honour en van Combat 18 alles behalve stabiel is. Daarnaast verschillen de diverse landen-divisies van karakter, en ook die divisies maken allerhande verschillende ontwikkelingen door.

Een discussie die er overal is, is tussen de traditionele tak en de Combat 18-tak. De ‘traditionelen’ vinden dat binnen het Blood and Honour-netwerk de muziek centraal moet staan. De Combat 18-tak stelt de politiek centraal en vindt de muziek van bijkomend belang. Wat overigens niet wil zeggen dat muziek geen rol speelt. Integendeel, ook deze tak ziet het grote (financiële) belang van muziek in. Voor de Combat 18’ers is daarnaast het gewelddadige en (semi-)terroristische imago van groot belang. De haat van de Combat 18-tak tegen de andere tak is een andere belangrijke bindingsfactor. De ‘traditionelen’ wordt (en niet altijd onterecht) als een bende alcoholistische, a-politieke domkoppen omschreven. Maar men mag dit toch niet te (eh…) zwart-wit stellen. Op de concerten van de traditionele Blood and Honours, zoals Blood and Honour Vlaanderen, wordt evengoed gezongen tegen de Joden, de vrijmetselarij, de multiculturele samenleving en al wat naar vrijheid, gerechtigheid en broederschap streeft.

Tot voor kort waren er in Vlaanderen twee Blood and Honour-groepen. Eén van de twee verdween, maar een nieuwe is op komst. Blood and Honour Vlaanderen, met de afdelingen Nordland, die gevestigd is in het Antwerpse en activiteiten onderneemt in de provincies Antwerpen en Vlaams-Brabant, en de afdeling Coast, in West-Vlaanderen, die West- en Oost-Vlaanderen bestrijkt. Vroeger was er ook nog sprake van een Mitgard-afdeling, door de concurrentie van Combat 18 gemakkelijkheidshalve omgedoopt in “Shitgard”. Blood and Honour Vlaanderen, en dan vooral de Antwerpse afdeling ervan, was verantwoordelijk voor de meeste Blood and Honour-concerten die het voorbije anderhalf jaar in Vlaanderen georganiseerd werden (Vremde, 4 maart 2006 – Hever, 12 augustus 2006 – Wolfsdonk, 9 september 2006 – Mechelen, 10 maart 2007). Blood and Honour Vlaanderen organiseert ook het mega-concert op 27 oktober eerstkomend.

Daarnaast was er Bloed-Bodem-Eer-Trouw (BBET) die haar internationale erkenning als Blood and Honour-groep aan anderen heeft moeten overlaten, en als een iets intellectuelere groep werd beschouwd gezien de vormingsavonden en (anti-joodse en andere) teksten op hun website. Op 7 september 2006 werden na een twee jaar durend onderzoek zeventien vermeende leden van BBET opgepakt, onder wie alleszins BBET-leden Thomas Boutsen uit Buggenhout, als beroepsmilitair gekazerneerd in Leopoldsburg, en Joeri Van Der Plas uit Dendermonde. Momenteel zijn ze allen terug vrijgelaten, in afwachting van hun rechtszaak. De reden dat politie en gerecht ingrepen was dat het wapenarsenaal ten huize van de verdachten zo’n omvang nam dat men een op til zijnde aanslag verwachtte zonder echter te weten wat precies het doelwit zou zijn (zie: http://www.polfed-fedpol.be/presse/presse_detail_nl.php?recordID=1050). 

De website van BBET werd gehost door de Nederlandse Nationale Alliantie (NA), een splinter van de Nederlandse Volks-Unie (NVU). De NA heeft zich op 14 juli opgeheven, nadat bleek dat het Nederlandse Openbaar Ministerie de groep wilde vervolgen voor discriminerende en negationistische uitlatingen op hun website, en bij NA-leider Jan Teijn bij een huiszoeking kinderporno werd gevonden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070815). Manifesteert BBET zich momenteel niet meer, intussen is een Combat 18-groep in oprichting in Vlaanderen. Het meest zichtbaar is de Combat 18-website (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070719). Die wordt vanuit Arendonk, bij Turnhout, gerund door een uitgeweken Nederlander die een handeltje opzet met in die kringen geliefkoosde cd’s, dvd’s, posters, t-shirts, buttons (foto 3: de nieuwste aanbieding) en andere prullaria. De man die de website verzorgt onderhoudt contacten met de NVU en plaatst op zijn website nu ook teksten die eerder op de BBET-website stonden zoals over het doneren van sperma om het Arisch ras in stand te houden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20051226). Het was de Duitse afdeling van Combat 18 die het concert in Weelde op 14 oktober 2006 inrichtte, waar een 2 000 neonazi’s op afkwamen. Weelde, deelgemeente van Ravels, ligt ook al in de buurt van Turnhout.