De zwarte bladzijden van de Meir (5)

Meir-hoek1-aAB2-aWe wandelen nog even verder en houden halt aan het einde van de Meir. Op de hoek van de Meir en de Kipdorpvest staan wij voor het voormalig Hotel Metropole (foto 1).

George Van Cauwenbergh: “Het was een café-hotel waar de Duitse officieren graag kwamen met de moffenliefjes. Daar was nog koffie bij te krijgen. Een ongekende luxe voor de gemiddelde Antwerpenaar. Er waren zelfs dames – zo zei men in die dagen als grap – die een koffieboon in hun ring lieten zetten. Zo duur en zeldzaam als diamant was dat. Hier kwamen de Sinjoren dan voorbij, vol minachting en misschien ook wel een beetje jalousie voor die ‘madammen’ die zijden kousen droegen, hoogopgestoken geblondeerd haar hadden, en in gebloemde jurken naast de officieren zaten waarmee zij verkeerden.

Een paar huizen verderop was er een populaire schouwburg, waarvan de naam in de oorlog vernederlandst werd tot ‘Oud België’ maar die in de volksmond toch altijd ‘den Ancienne Belgique’ zou blijven heten (foto 2). De latere kindervriend ‘Nonkel Bob’, Bob Davidse, heeft hier tijdens de oorlog nog gezongen. Hij zong, onder druk van de controlerende Gestapo, vooral Vlaamse liederen of liederen uit de Vlaamse sfeer. Zuid-Afrikaans hoorde daar uiteraard ook bij. Zoals alle artiesten moest hij vooraf zijn liederenkeuze voorleggen aan de Gestapo.Hij had van een bekend Zuidafrikaans lied enkel het eerste couplet voorgelegd. Het derde couplet luidde echter: ‘Mama, ek wil een man hée, watter een man mijn lieve kind? Wil jij soms een Duitser hée, neen mama, een Duitse man die wil ek nie, want schweinefleisch dat lust ek nie…’, waarop zowat iedereen in de Ancienne Belgique begon te applaudisseren. Bob Davidse werd meegenomen naar de Feldkommandatur. Ze hebben hem daar pas ’s avonds terug vrijgelaten.” 

Volgens een andere bron – een verhaal dat opdook toen het VB Bobbejaanland einde maart afhuurde – zou het Bobbejaan Schoepen zijn die dit overkomen is. En volgens dat verhaal zou Bobbejaan Schoepen daarvoor drie weken zijn vastgehouden door de Duitsers. In elk geval zou (ook) Bobbejaan Schoepen zijn vrijgekomen nadat bleek dat de tekst vooraf  door het Duits bestuur in België was goedgekeurd. De nazi’s waren dan toch niet in alles zo gründlich.