De zwarte bladzijden van de Meir (3)

Bus1-aBus2-aEen beetje verderop van de Feldkommandatur (zie gisteren) liet Philip Dewinter in 1989 een kleinzoon van de Antwerpse volkszanger en socialist John Lundström kennis maken met de kasseien.

Dewinter is op campagne  voor de Europese Verkiezingen, en doet dat vanuit een gehuurde bus (foto 1). Hugo Gijsels bracht in Open je ogen voor het Vlaams Blok ze sluit  het verhaal: “Toen hij (Philip Dewinter, red.)  op de Meir propagandafolders uitdeelde stootte hij op John Lundström, de kleinzoon van de gelijknamige socialistische volkszanger. Die weigert de folder aan te nemen, waarna een woordenwisseling ontstaat. Uiteindelijk neem Lundström de folder toch aan en stopt hem onmiddellijk in een vuinisbak. Als Lundström wil opstappen en op het zebrapad de Meir oversteekt, rijdt de Vlaams-Blokbus tegen hem aan. Als reactie rukt Lundström enkele magnetische publiciteitsborden van de bus. Hierop springen Filip Dewinter en enkele Blok-militanten uit de bus en geven John Lundström een pak slaag (foto 2). Als de Blokkers merken dat ze tijdens hun gespierd bekeringswerk gefotografeerd worden door een Nederlandse dame, wordt deze achterna gezeten en bedreigd door Filip Dewinter.” (Nog andere foto’s van dit gebeuren vind je op de website van Blokbuster, website die overigens tegen 1 mei vernieuwd wordt.)

Dewinter moet in die dagen bijzonder zenuwachtig geweest zijn. Hugo Gijsels: “Toen de bus op 3 juni Sint-Niklaas aandeed, sloegen Dewinter en enkele trawanten een 53-jarige vrouw het ziekenhuis in omdat ze niet snel genoeg haar fiets weghaalde van de plaats waar de Blokkers hun bus wilden parkeren.” Dat was een week vóór het incident op de Meir, en “een week later, op 16 juni, meldde het persagentschap Belga dat een aantal Vlaams-Blokkers aangevoerd door Filip Dewinter in Gent leden van Jongeren tegen Racisme en van de Gentse Initiatiefgroep voor een Multiculturele Samenleving had mishandeld.”