De Kastelein dicht

Les_Vilains_Suck01DessinSkinAllongeOmdat sommige azijnpissers niet konden verdragen dat hier eerst een ludiek bericht stond (“Geniet van het goede weer!”), op dezelfde plaats dan maar een serieus bericht. Het Brugse neonazicafé De Kastelein is op last van burgemeester Patrick Moenaert met ingang van vorige vrijdag een maand gesloten. Aanleiding is een incident op 31 maart, wist  De Morgen zaterdag. Omdat we nogal wat Nederlandse bezoekers hebben die in dat nieuws ongetwijfeld geïnteresseerd zijn, brengen we het hier ook nog even.

Toen de lokale politie zaterdagavond 31 maart, na klachten van buurtbewoners over muziekoverlast en nachtlawaai het café binnenstapte, reageerden aanwezige klanten uitdagend en agressief. Zij volgden de instructies van de agenten niet op. De uitbater bleek de zaak niet onder controle te hebben en kon de aanwezigen niet aanmanen tot medewerking. De uitbater krijgt nu een maand de tijd om zijn geluidsinstallatie af te stellen op een aanvaardbaar geluidsniveau. Hij moet ook een huishoudelijk reglement opstellen. Waaraan dat moet voldoen meldt De Morgen  niet. Wel moet er ook duidelijkheid komen over wie nu de uitbater is. Enige tijd terug circuleerde het nieuws dat ‘Suck’, zanger van Les Vilains (foto), niet langer De Kastelein zou uitbaten. Maar blijkbaar is hij nu opnieuw opgedoken als uitbater. In elk geval wil de Brugse politie weten wie nu eigenlijk De Kastelein uitbaat.

‘Suck’ hield De Kastelein alleszins open toen op 6 mei vorig jaar de Franse Togolees Raphaël Mensah in Brugge halfblind en kreupel werd geslagen door klanten van De Kastelein. Mensah moest twee maanden in het Brugse Sint-Lucasziekenhuis doorbrengen, waarvan één maand in een diepe coma. Daarna moest hij nog eens zes maanden revalideren in een Parijs ziekenhuis. Raphaël Mensah – door zijn aanstekelijke energie en levenslust door zijn vrienden met de bijnaam Spring bedacht – kon nauwelijks nog lopen en leed aan geheugenverlies. Mensah is dan wel niet vorige week als gevolg van de gewelddaden in Brugge overleden, zijn levenskwaliteit was als gevolg van de confrontatie met enkele De Kastelein-bezoekers drastisch achteruitgegaan. Als eerbetoon aan Ralph Mensah organiseert het Brugse stadsbestuur op 20 mei een concert met de gospelgroep waarvan Mensah lid en bezieler was, Gospel Dream.