Kritiek van de Liga voor Mensenrechten

BH-12aug1Het zal niet vaak gebeuren, maar deze keer zal het VB zich wel beroepen op een stellingname van de Liga voor Mensenrechten. Volgens  Gazet van Antwerpen vindt de Liga het wetsvoorstel-T’Sijen om neonazi-groepen en -bijeenkomsten in ons land te verbieden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070318 – foto: Blood and Honour-bijenkomst in Boortmeerbeek, 12 augustus 2006) “veel te ruim en weinig efficiënt”.

Op de website van de Liga (http://www.mensenrechten.be) was vanmorgen nog geen stellingname terug te vinden, we moeten het dus doen met wat GvA-justitiespecialist John De Wit erover meldt in zijn krant. Volgens Gazet van Antwerpen  vindt de Liga voor Mensenrechten de formulering van het voorstel “zo ruim dat ook perfect legitieme organisaties zoals de kerk, de islam of de joodse kerk, en extreme partijen zoals Vlaams Belang of PvdA verboden kunnen worden.” We weten niet of dit correct is weergegeven, noch in welke omstandigheden dit geformuleerd is, maar op zich is dat ook sloridig en “veel te ruim” geformuleerd. Wat voor een organisatie is “de islam”, of “de joodse kerk”? En het Vlaams Belang en de PvdA op één hoopje gooien, doet zowel de ene als de andere partij te kort.

Maar soit, volgens Liga-woordvoerder Dajo De Prins zou men de wetgeving “in zeven haasten” willen doordrukken, en daarmee met “grote  nonchalance” omspringen met onze rechten en vrijheden. De huidige wetgeving kan intensiever gebruikt worden. “Je hebt de racismewet, de negationismewet, de wet op de privémilities, de strafwet die geweld verbiedt. Maar we stellen vast dat ze die wetten nog bij geen enkele bijeenkomst echt hebben toegepast.” Dat laatste hebben wij overigens al herhaaldelijk gezegd: de politie beperkte zich steeds tot het vaststellen of het buiten rustig blijft, verzuimde te kijken wat er zich binnen afspeelde en aan de Telefacts-reportage van twee weken terug te zien was dat toch niet helemaal comme il faut  (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070405).

Minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael stuurde ons overigens deze week nog een antwoord op onze mail van 6 maart (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070306). Patrick Dewael zegt daarin “volkomen” onze bekommernis te delen, en hij zegt dit “niet alleen als politicus die bevoegd is voor Binnenlandse Zaken, maar ook als kleinkind van een politieke gevangene die omhet leven kwam in het concentratiekamp van Bergen-Belsen.” Volgens de minister laat de Belgische wetgeving hem “vooralsnog niet toe om bijeenkomsten als die van Blood & Honour preventief te verbieden” en is het “de uitslag van het parlementair werk afwachten”. Parlementair werk mag en moet gebeuren, de heren en dames worden trouwens betaald om de verzuchtingen van de bevolking in een juridisch kader te gieten. Maar Patrick Dewael zou toch ook eens moeten onderzoeken waarom zijn voorgangers op Binnenlandse Zaken wél nazi-herdenkingen als in Lommel verboden en verhinderden (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070313).