Debie or not to be

Bart-Debie-verkiezingsafficWie zoals wij elke zaterdagmorgen vijf kranten doorbladerd – ja, onze krantenverkoper verdient een goede cent aan ons – komt daarbij niet alleen op de nieuwspagina’s maar ook in de bijlagen van de kranten vaak dezelfde aandachtstrekkers terug. Topper in alom aanwezigheid dit weekend is zanger Gabriël Rios, die deze maand een nieuwe cd uitbrengt, en ex-basketter Pieter Loridon, nu ook ster op de dansvloer. Bart Debie haalt weliswaar drie kranten – zijn ego zal weer enorm gestreeld zijn – maar gelukkig in minder lange stukken dan Rios en Loridon.

In De Standaard  haalt Debie de rubriek ‘Verliezers van de week’. In Het Laatste Nieuws/De Nieuwe Gazet  kan Verhofstadts veiligheidsadviseur Brice De Ruyver nog wel begrijpen dat een politieagent tijdens een schermutseling al eens “een klap te veel” uitdeelt, maar keurt hij het vervalsen van pv’s ten strengste af. Brice De Ruyver: “Daar is geen pardon voor mogelijk. Politiemensen die zoiets doen, brengen het hele gerechtelijke systeem in gevaar. (…) Bij de aanvang van een rechtszaak heeft de procureur vaak niets meer dan een pv. Als dit niet waarheidsgetrouw is, wordt de rechtsgang die erop volgt ook twijfelachtig en kunnen mensen ten onrechte veroordeeld worden. Dit is zowat het ergste wat in een democratische rechtsstaat kan gebeuren.” Philip Dewinter blijft zijn veiligheidsadviseur daarentegen verdedigen. Philip Dewinter: “Vervalsing pv’s, illegale huiszoekingen… Het klinkt veel zwaarder dan het is. Het gerecht wekt met deze uitspraak de indruk dat criminelen meer mogen dan de mensen die hen moeten arresteren. Een zeer fout signaal.” Het is maar hoe je het beziet. “Geweldpleging, verduistering van bewijzen, vervalsing van pv’s: daarmee schend je als politieman de mensenrechten in plaats van ze te verdedigen”, merkte gisteren burgemeester Patrick Janssens op. Maar ja, we weten sinds een utzending van De Zevende Dag  dat Philip Dewinter begint te stotteren als hij het woord “mensenrechten” moet uitspreken.

Bart Debie haalt natuurlijk ook de kolommen van de ‘haatkrant’ (de term is van Rob Verreycken, maar Bart Debie heeft hem ook al gebruikt – Verreycken en Debie vinden elkaar in menig opzicht) De Morgen. Daar hekelt ene Paul Baeten Gronda elke week de ‘heerser van de week’. Heel de week keek hij wanhopig uit naar wie ‘verdient’ gehekeld te worden als heerser van de week. “Zoals gewoonlijk passeerden weer heel wat luchtzakken en schijntrezen de nieuwsrevue, en dan denk ik soms ‘Waarom? Waarom blaas ik nog meer lucht in de ballon?’ Maar met de wanhoop aan mijn lippen, komt de redding (…) een bom van een heerser, een man uit één stuk, de robocop van A en net terug uit de rechtszaal: Hoerie, Hoerie, ’t is Bart Debie!” (…) “Bart debie is een uniek man. Glad geschoren en strak in het pak weet Bart dan ook te overtuigen van zijn zeldzame stijl en sterke persoonlijkheid. Klein probleempje: Bart kreeg net drie jaar met uitstel voor heel wat onfraais dat hij uitgevreten zou hebben toen hij nog bij de politie zat. Net iets te veel geweld gebruikt, allochtonen gepest en zijn processen-verbaal gewoon vervalst in zijn eigen voordeel. Volgende week staat er trouwens een glazen huis op de Meir, met een vijftal allochtonen erin. U kunt dan als voorbijganger raden wie van die mensen nog géén slaag heeft gekregen van Debie.”

“Het probleem van Bart is duidelijk niet die rechtszaak maar wel zijn imago. Hij komt een beetje over als een Kenny die nooit in het voetbalteam mocht omdat hij een homo was. Of als een Kenny die niet met de opgefokte brommer van zijn broer mocht rijden, maar wel telkens een klap op zijn achterhoofd kreeg als ie daar nog maar eens om vroeg.En ja, ook als een Kenny die uit pure, rotte frustratie flik werd om zijn weg naar boven te spouwen en te slijmen tot hij uiteindelijk, eindelijk, de Big Dick was. (…) Bart Debie is echt een leuke gast. Hij kan best wel tegen een grapje en is eigenlijk veel gevoeliger dan je zou denken. Ja, je moet natuurlijk niet met zijn voeten spelen. En zijn autoriteit in vraag stellen, dat is uiteraard ook geen goed idee. Of zijn koffie te lauw of te sterk opdienen. Of zo. (…) Als ik op een lenteterrasje de krant opensla en moet lezen dat het Vlaams Belang zijn gemeenteraadslid Debie steunt en gematigd positief staat ten opzichte van de uitspraak van de rechter, dan moet ik heel erg hard aan het citroentje in mijn cola snuiven om mij nog wat lenterig te voelen. (…) Een tikje onorthodox in zijn manier van doen, maar liever dat dan een janet als flik. Dat is zo wat de mening van Philip Dewinter, keizer van de nuance. In de stijl van: ’t is een beetje een wildebras, maar och, hij heeft nog nooit iemand doodgeslagen.”

Paul Baeten Gronda’s column gaat nog verder – lees maar verder in De Morgen – maar behalve vermakelijk is dit toch wel een juiste typering van Debie. En het Kenny-verhaal? Dat is toch een persoonlijke interpretatie? Ja. Maar toch wel een rake typering. Het doet ons denken aan hoe Debie in het holst van de nacht zijn eerste tussenkomst hield in de Antwerpse gemeenteraad, met niet veel meer dan zijn verveeld want moeë echtgenote in de publieksruimte (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20070116). Debie fier als een gieter over zijn eerste tussenkomst in de gemeenteraad, maar geen kat die erom gaf.