Het VB en Jommeke

Suske-&-WiskeVanavond wordt op het Antwerps stadhuis Jef Nys gehuldigd naar aanleiding van zijn tachtigste verjaardag. De geestelijke vader van stripfiguur Jommeke (illustratie 1). Bij het VB zouden ze daar blij mee moeten zijn. Op het Antwerps stadhuis wordt onder Patrick Janssens al wat bekend en populair is gevierd wanneer maar mogelijk. Onder Bob Cools en Leona detiège was dat anders. Maar voor Jef Nys en Jommeke hield het VB al tien jaar geleden een pleidooi in de Antwerpse gemeenteraad.

Als een volleerd stripkenner legde VB’er Jan Penris (foto 2) in de eerste gemeenteraadszitting van 1997 aan zijn collega’s uit wie Jommeke is. Jan Penris: “Wie is Jommeke? Jommeke is een stripfiguur die geboren is aan de linkerzijde van de christendemocratische beweging. (De Jommeke-strip verscheen voor het eerst in de toen nog met de christelijke arbeidersbeweging verbonden krant  Het Volk, red.). Jommeke is dus geen Kuifje. Kuifje is wel degelijk geboren uit een rechtse pen. Jommeke is geen Kiekeboe. Jommeke is eerder de volksheld van jongere lezers terwijl Kiekeboe voor iets oudere lezers is bestemd, al was het maar omdat deze stripfigur zich door tamelijk wulpse dames laat omringen. Jommeke is ook geen Nero. Nero situeert zich meer op het vlak van de politieke satire. Jommeke is al evenmin Suske en Wiske omdat Jommeke geen diepgaande maatschappelijke boodschappen wenst te brengen.”

Jef Nys, de tekenaar van Jommeke, wilde in die dagen de stad Antwerpen een beeld van zijn stripheld cadeau doen, maar was niet akkoord met de plaats waar het zou opgesteld worden. Jan Penris sprong voor Jef Nys in de bres. Penris vond dat het Jommeke-standbeeld niet naar een andere gemeente mocht verhuizen omdat het Jommeke-standbeeld past bij “de grootsheid van onze stad”. Schepen Eric Antonis legde uit dat de commissie Beeld in de Stad adviseerde het beeld te aanvaarden mits het niet te groot zou zijn, geplaatst zou worden op een lage sokkel en op een plaats waar veel kinderen komen. Het college besliste daarop het beeld te plaatsen aan de nieuwe speeltuin in het Stadspark. Maar dat vond Jef Nys geen goed idee. Schepen Antonis: “Waarom het beeld niet in het Stadspark mag worden geplaatst, heb ik alleen in de pers vernomen.” Eén van de bezwaren zou zijn dat “tachtig percent van de stadsparkbezoekers Joden zijn met hun kinderen. Neem het mij niet kwalijk dat ik het hiermee moeilijk heb.”

Het is nooit duidelijk geworden wat precies het bezwaar was van Nys tegen het idee om zijn beeld in het Stadspark te plaatsen. Vandaag zegt hij in De Morgen dat het Stadspark destijds een slechte reputatie had als pleisterplaats voor drugsgebruikers. Jan Penris stelde voor om het beeld van Jommeke dan maar aan de voetgangerstunnel naar Linkeroever te plaatsen. Nochtans geen plaats die een pleisterplek is waar kinderen veilig kunnen spelen en ravotten. Deze keer niet wegens mogelijk drugsgebruik maar omwille van het verkeer rond het pleintje daar. Penris kreeg voor zijn voorstel de steun van de voltallige Vlaams-Blokfractie, maar niet van de andere aanwezige gemeenteraadsleden. Uiteindelijk verhuisde het standbeeld naar Middelkerke, waar aan de dijk bij het casino daar nog meer striphelden hun standbeeld hebben staan.

In Antwerpen hebben ze intussen iets veel mooiers dan standbeelden van striphelden, stripmuren van een hoogstaande kwaliteit. Jan Bosschaert in de Wolstraat, Willy Vandersteen in de Korte Ridderstraat (foto 3, eenmaal klikken op de foto voor een grotere afbeelding) en Jan Van der Veken aan de Eiermarkt zijn de eerste drie. Dit voorjaar volgt nog een stripmuur rond de jarige Kiekeboe. Muur 5 is voor striptekenares Ilah, bekend van haar Cordelia-strip. Ilah tegen wie de voltallige VB-top in 2003 nog klacht neerlegde wegens een cartoon tegen het VB. Er zijn striptekenaars die door het VB bewierookt worden, en er zijn er tegen wie het VB klacht neerlegt. Artistieke vrijheid is een begrip dat ze niet kennen bij het VB.