Blood and Honour-groep English Rose vanavond in De Kastelein, Brugge

EnglishRose-newYear06-07englishrosebloodnhonour-1Gisterenavond waren 1 100 mensen naar Hof ter Lo in Borgerhout afgezakt voor het optreden van drie thrashmetalgroepen (Thrashmetal? Zie: http://nl.wikipedia.org/wiki/Thrash_metal). Zoveel volk zal er vanavond wel niet zijn voor het optreden van English Rose in De Kastelein in Brugge, maar toch zit er een kwalijke geur aan het optreden. English Rose is een oudgediende in nazi-muziekkringen en maakt deel uit van de Blood & Honour-structuur. In haar teksten zingt de band over blanke superioriteit en geweld tegen niet-blanken. Leden van de band zijn onder andere veroordeeld voor geweld tegen allochtonen. Bezoekers van De Kastelein geraakten dan weer eerder dit jaar in opspraak nadat ze een Vlaamse man met rastakapsel en zijn zwarte vriend van Gabonese origine molesteerden. De Kastelein was daarna een paar weken dicht, maar is terug open en programmeert nu het optreden van een neonazi-muziekgroep.

English Rose is in 1987 opgericht en is daarmee een van de langst bestaande muziekgroepen in de neonazi-scène. De groep treedt vanavond aan in De Kastelein in Brugge (illustratie 1, voor een grotere afbeelding: eenmaal met je muis klikken op de afbeelding). Allicht omdat ruzies in de neonaziscène nog meer inslag zijn dan het splitsen van muziekgroepen, treedt English Rose-zanger Stephan (Steve) Jones, alias Jonesy, op met een ‘open lin-up’. Met andere woorden: het is een wisselend gezelschap dat de English Rose-frontman begeleidt. Hijzelf kent de weg naar De Kastelein want hij trad er met English Rose reeds op 20 januari 2001 op (foto 2). Het was niet de laatste keer dat English Rose voet op Vlaamse bodem zette. English Rose trad ook aan op een Blood and Honour-concert in Vlaanderen op 26 november 2005 waar ook Pantzerjager uit Frankrijk, Valhalla’s Patriots (Duitsland), Legion of St George (Engeland) en Section 88 (Engeland) optraden. Bij dit concert was Dieter Samoy bassist bij English Rose. Samoy speelde ook bij Kill Baby, Kill (een Belgische skingroep die al tweemaal optrad in De Kastelein – het wereldje is klein) en bij de neofascistische Oi!-band Landstorm. Samoy is één van de skinheads die gearresteerd werd na het molesteren van een West-Vlaming met rastakapsel en zijn Parijse vriend van Gabonese afkomst in de nacht van 6 op 7 mei dit jaar. De Gabonees lag als gevolg daarvan verschillende weken in coma. De ouders van Samoy pleiten hun zoon vrij van ‘zwaar geweld’ (“Onze Dieter wilde die zwarte man zelfs een brief schrijven.”, zie: http://www.hetvolk.be/Article/Detail.aspx?ArticleID=GK6SFRKR.). English Rose-frontman Jonesy is al meerdere keren veroordeeld voor geweld, onder andere tegen Aziaten.

English Rose omschrijft zichzelf als een nationalistische band. De teksten van de songs verwijzen echter naar het racistisch gedachtegoed. Nummers hebben titels als White Unity, White and Proud, For Race and Nation en For the 14 Words, verwijzend naar de 14 woorden: “We must secure the existance of our people and a future for white children.” In het nummer The Nation burns  wordt de multiculturele samenleving gedegradeerd tot een poel des verderfs. “We have nothing in common, but still we’re forced to mix. The summer brings us riots, more wounds for your to fix. Your harmony through propaganda really is a bore. Awake smell the coffee man, we just can’t take it no more. The nation burns and who’s to blame? The nation burns the anger that you can’t tame, The nation burns  the streets are running red. The nation burns see the traitors end up dead.”  English Rose heeft deelgenomen aan diverse verzamelcd’s zoals Keep it white volume 1, White Pride World Wide volume 3 en de allereerste verzamelcd van Blood and Honour  (illustratie 3).

Dat de groep English Rose optreedt in De Kastelein is natuurlijk geen toeval. De kroeg zegt dan wel a-politiek te zijn, maar ze programmeert nu een groep die al op diverse Blood and Honour-festivals heeft gespeeld. Zoals ze ook al eerder groepen programmeerde die we kennnen van recente Blood and Honour-concerten in Vlaanderen. Avalon bijvoorbeeld, op 16 april 2005 in De Kastelein en geprogrammeerd op het beruchte Blood and Honour-concert in Boortmeerbeek. (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060805) waar ze uiteindelijk niet optrad maar dat lag waarschijnlijk eerder aan praktishe en niet principiële redenen. Na het molesteren van twee mensen die op een bus aan het wachten waren, maar het ‘verkeerde’ uiterlijke hadden, door bezoekers van een trouwfeest in De Kastelein, werd de Brugse kroeg een paar weken gesloten. Ze werd heropend onder ‘strikte voorwaarden’. Onder die voorwaarden is niet begrepen dat er niet opnieuw neonazi-muziek mag gespeeld worden, ofwel worden die voorwaarden overtreden. Het eerste is waarschijnlijker, de weinig principiele houding van de Vlaamse (Brugse…) overheid kennend.