Gerolf Annemans houdt zijn boekje toe


Gerolf Annemans (foto 1, Annemans in één van zijn betere momenten) heeft van zijn vrije zondag gebruik gemaakt om een paar bedenkingen over kunst en politiek op zijn website te gooien. “Er is een en ander te doen geweest rond mijn bezoek aan de Bourla”, zo leidt hij het zaakje in. Inderdaad, zie:
http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061025. “Blijkbaar geloven de betrokken artiesten in al hun linkse en progressieve zelfgenoegzaamheid écht dat het Vlaams Belang kunstavonden met Verschaeve, Ward Hermans of Blanka Gyselen zou willen organiseren.” Volgens Annemans zijn “zowel Verschaeve als Hermans goede voorbeelden van hoezeer kunstenaars kunnen verdolen in de krachten van het politieke bedrijf”, maar hoe zou een literaire avond eruitzien die wél in de smaak valt van het VB?

Zoals dat gewoonlijk gaat in VB-publicaties moet je eerst bladzijden en bladzijden kritiek op “het regime” doorstaan vooraleer misschien aan het eigen voorstel te komen. Bij Annemans’ column over kunst en politiek is het niet anders. Annemans: “De Vlaamse kunstwereld is establishment. Ze rukt uit tegen de oppositie en dient de machtigen. Ze wasemt onwelriekend. Ze exhaleert de stank van de macht. Is het voor de lieve subsidies? Is het de vrees om zelf getroffen te worden door de bliksem van een artistiek cordon sanitaire? Om veroordeeld te worden tot de woestijn van recensenten-stilte (…). Artistiek en politiek establishment zijn in Vlaanderen verweven en vervlochten en ze zijn als gepassioneerd tongzoenende minnaars verhangen en verslaafd aan elkaar.” Hoezo? Kunst móet oppositie zijn? Hoelang zou kunst die oppositie is, gedoogd worden in een VB-staat? Het VB niet eens tot in een bestuursmeerderheid geraakt vindt nu al dat Het Toneelhuis subsidies moet afgenomen worden omdat het een ‘goed foute avond’ inricht (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061029). En dat de in de Bourla die bewuste avond optredende schrijvers “gepassioneerd tongzoenende minnaars” zijn van het “politiek establishment” is larie. Erwin Mortier en Bert Anciaux hebben een fikse ruzie, minstens zo erg als Anciaux’s afkeer van het VB. Volgens insiders dé reden waarom Anciaux de inrichting van de ‘goed foute avond’ bekritiseerde zonder goed geïnformeerd te zijn over wat er zou plaatsvinden.

Maar krijgen we te lezen welk een literaire avond wél in de smaak zou vallen bij het VB? Neen. Wel krijgen we nog wat kritiek op hedendaagse Vlaamse auteurs. Annemans:”Blanka Gyselen is diep teruggevallen.Maar over enkele jaren krijgt ze zeker het gezelschap van Kristien Hemmerechts, die haar in 2006 nog stond uit te lachen op de scène van het Boulatheater.” Ook wie in de zaal was, krijgt bakken kritiek. Hugo Claus bijvoorbeeld. Annemans:”Wat zijn we er erg aan toe in Vlaanderen. (…) Met stadhuizen waaraan seniele schrijvers wauwelend staan te juichen omdat ze hebben vernomen dat de machtigen – met verregaande miskenning van het gewone volk – machtig blijven.” We vernemen wel wat Annemans zelf aan het lezen is. Aron Grunberg die hij wel wil lezen “al was Grunberg naast Jood ook homosexueel, het zou me niet kunnen schelen.” We citeren Annemans maar. De juiste schrijfwijze van ‘homosexueel’ is al  twee jaar ‘homoseksueel’. Annemans is van Grunberg Tirza  aan het lezen (illustratie 2), een inderdaad goede roman (zie: http://www.humo.be/cps/rde/xchg/humo/hs.xsl/Boeken_Index.html?review_id=3323). Het boekje dat hij daarvoor las, was Jef Rademakers Julius’ tong. Jef Rademakers is een Nederlander die naam en geld maakte met televisieprogramma’s als de Pin Up Club  en Klasgenoten, sinds 1994 aan het rentenieren is, in Brasschaat is gaan wonen en zich bij herhaling uitsprak tegen het cordon sanitaire. Als hij ooit de geschiedenisboeken zou halen, zal het meer om het soft-erotische Pin Up Club  uit 1987 zijn dan om wat anders ook en zeker niet zijn literair werk.

Maar wat interesseert ons wat op Annemans’ nachtkastje ligt? Geen jota. Annemans lijkt dat zelf ook te beseffen. Annemans: “Wat doet mijn literaire belangstelling er toe? De beoordeling van deze politicus over kunst, ze doet er helemaal niet toe. (…) Politici mogen mens zijn, maar ze moeten de kunst met rust laten.” Het neemt niet weg dat Annemans in zijn column weer de literaire avond van Tom Lanoye, Kristien Hemmerechts, Erwin Mortier en anderen bekritiseerde, en hij vindt dat de subsidiëring van Het Toneelhuis moet verminderen omwille van wat ze vorige dinsdag daar één avond hebben opgevoerd.