Werner Marginet: vrouw aan de haard

In april hebben we hier (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060403)  the way of life van Werner Marginet (foto 1 en de man in het midden op foto 2) beschreven, VB-fractieleider in de Lokerse gemeenteraad en VB-volksvertegenwoordiger. Een man die het grappig vindt als er knorgeluiden gemaakt worden als men in de buurt is van een allochtoon parlementslid, uit het NSV stamt, verzot is op oude mantel- en degenfilms, en weet dat hem een ‘gebrek aan ernst’ verweten wordt. Onterecht, vindt hij. En om volledig te zijn: Marginet schreef  een versie voor kinderen van  De Leeuw van Vlaanderen en speelt basgitaar bij een pop- en bluesgroepje.

De man was al uit onze gedachten verdwenen als we niet daags voor de gemeenteraadsverkiezingen een mailtje kregen: “
Werner Marginet was twee dagen geleden samen met z’n dochter folders in de brievenbussen aan het steken op de Vlasdam in Lokeren. Mijn moeder stond daar toevallig en zei hem dat hij bij haar geen prutsen, en zeker geen folders van het VB, in de bus moest steken. Wat hij dan ook niet deed. Vijf minuten later zien ze elkander weer op straat, waarop Werner Marginet tegen mijn moeder zei dat ze een ‘makakkenvriend’ is. Is dat het taaltje van een Vlaams parlementslid?” De VB-top heeft na de moordpartij van Hans Van Temsche gezegd dat de mandatarissen van het VB voortaan meer zouden letten op hun taalgebruik, maar dat is nog niet tot Lokeren doorgedrongen.

En hoe scoorde Marginet op 8 oktober? Zijn partij ging in Lokeren van 15,2 % van de stemmen vooruit naar 19,9 %, een winst van 1 474 stemmen. De VB-fractie in de Lokerse gemeenteraad groeit van 5 naar 6 mensen, onder wie nu ook de 22-jarige Aisha Van Zele (uiterst rechts op foto 2, klik eenmaal op foto 2 voor een een beetje grotere afbeelding). Aisha Van Zele is volgens Philip Dewinter zo zwart als de nacht en het bewijs dat het VB niets heeft tegen allochtonen als ze maar ‘Vlaming onder de Vlamingen’ zijn. In werkelijkheid is Van Zele geen klassieke allochtoon, maar een als een baby van enkele weken oud hier geadopteerde Sri-Lankeese. Waren onder andere ook verkozen: Werner Marginet himself, zijn dochter Nele (zittend links van het VB-bord op foto 2) en derde lijstduwster Christiane De Kerpel, zijnde… de echtgenote van Werner Marginet (op foto 2: rechts naast het VB-bord). Maar familieleden mogen niet in eenzelfde gemeenteraad zetelen. Wat nu? Werner Marginet, die al een job heeft als Vlaams volksvertegenwoordiger, blijft in de Lokerse gemeenteraad zetelen. Dochter Nele wordt verkast naar de OCMW-raad en Christiane De Kerpel, mevrouw Marginet, die is nu nog OCMW-raadslid maar wordt vrouw aan de haard.

Al te vlug wordt gezegd dat het VB vrouwen aan de haard wil. Het VB is daar subtieler in. De opvoedingspremie bijvoorbeeld, wil het toekennen aan “de thuisblijvende ouder”. Er staat niet expliciet: “de vrouw”. Maar als er keuzes gemaakt moeten worden, dan is het in de praktijk vaak de vrouw die thuis moet blijven. Ook al heeft mijnheer een goed betaalde job. Misschien ook een gewoonte bij de meeste andere partijen, het ontheft het VB niet van de tweespraak: officieel voor gelijkheid, in de praktijk de vrouw(en) achteruitstellend. Tussen haakjes: bij het AFF is de kern 50-50 verdeeld over mannen en vrouwen.