Satanic Skinheads opener VTM-Nieuws. Burgemeester wacht met maatregelen.

bannerkeVTM opende haar nieuwsuitzendingen gisteren, zowel om 19.00 uur als later in de avond, met reportages over de Satanic Skinheads en het Mede-feestje dat die morgen in Antwerpen willen organiseren. Het persagentschap Belga verstuurde op basis hiervan een artikeltje naar de kranten, wat door  De Morgen en  Het Nieuwsblad overgenomen werd. Gazet van Antwerpen en de regionale bladzijden van  Het Nieuwsblad hebben eigen berichtgeving over de Satanic Skinheads-bijeenkomst van morgennamiddag. Burgemeester Patrick Janssens wacht met maatreglen tot de politie voor hem heeft uitgezocht wat er precies aan de hand is, wie achter de organisatie zit en wat morgen verwacht wordt.

Birgit Van Mol en, later op de avond, Faroek Ozgunes openden het VTM-nieuws met twee reportages over de Satanic Skinheads. In een eerste reportage werd uitgebreid de website van de Satanic Skinheads getoond, en ook even foto’s van het Blood & Honour/Combat 18-concert in Weelde die wij woensdag op deze weblog plaatsten. VTM sprak – anoniem – met de organisator van het Mede-feestje morgen. De organisator erkent impliciet ook de man achter de website te zijn. Hij geeft eerlijk toe dat zijn organisatie maar “drie man en een paardenkop” groot is, maar zijn uitleg over de foto op de achtergrond van de aankondiging voor morgen is ongeloofwaardig. De foto, met opeengestapelde lijken uit een uitroeiingskamp van de nazi’s, had hij op het internet gevonden onder de benaming ‘Niet-werkenden’, en dat vond hij (Steve Kockx, red.)  wel grappig om te gebruiken voor de aankondiging van een feestje op zaterdag. VTM vroeg hem niet waarom dan die SS-tekens en andere nazi-symbolen ook op zijn uitnodiging staan. Kockx bevestigde te ijveren voor een blank Europa, met vreemdelingen die “eindelijk” buitengezet worden. “Als het moet, wel”, was zijn antwoord wanneer hem gevraagd werd of daarbij geweld aan te pas zou komen. Mocht de organisatie groeien, willen de Satanic Skinheads nog wel “een goed concert” inrichten. In een tweede reportage wordt Marco Van Haegenborgh van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding geïnterviewd. Het Centrum wijst erop dat het niet eenvoudig is om op te treden tegen bepaalde websites omdat die dikwijls in Amerika gehosted worden.

Op de Antwerpse regionale bladzijden van Het Nieuwsblad  wordt getiteld Website Satanic Skinheads verheerlijkt Hitler, en dan in vet Neonazi’s houden concert in Antwerpen. Dat laatste is waarschijnlijk een foute conclusie van een eindredacteur, want in het artikel zelf citeert Jean-Charles Verwaest uitgebreid en correct uit de Satanic Skinheads-website. Gazet van Antwerpen  is de enige die correct de bron van het nieuws over de Satanic Skinheads en hun feestje morgen brengt, zijnde het Anti-Fascistisch Front (AFF). De uitnodiging voor het feestje wordt “op zijn minst gruwelijk” genoemd. Gazet van Antwerpen  vermeldt dat het AFF aan burgemeester Patrick Janssens vraagt om de bijeenkomst morgen te verbieden, en citeert daarbij uit de AFF-brief aan Janssens. “‘Het gaat wellicht om een marginaal feestje, met marginale figuren, maar ook Hans Van Temsche gedroeg zich marginaal. We weten allemaal wat daarop volgde’, zegt Ed Steffens van het AFF. De man doelt op de moordpartij in het centrum van Antwerpen, waarbij een peuter en een jonge vrouw werden doodgeschoten.” De krant vervolgt: “De Antwerpse burgemeester heeft de mail van het AFF, waarin de organisatie het neonazifeest aankaart, doorgestuurd naar de politie. ‘Het is aan haar om uit te zoeken wie achter de uitnodiging zit en wat zaterdag precies gaat gebeuren. Op basis van de informatie van de politie zal de burgemeester beslissen of moet worden ingegrepen’, zegt Kiki Vervloesem, woordvoerster van de burgemeester.”

Wij vinden dat tegenover de Satanic Skinheads en hun feestje morgen niet enkel zakelijk moet opgetreden worden, maar ook een politiek signaal moet gegeven worden.