Duits Blood & Honour-concert inderdaad in België… en geen strobreed in de weg gelegd

2006_bh14-10weeldeOnze informatie over een door Combat 18/Blood & Honour-Duitsland in ons land gepland concert blijkt te kloppen. Op 8 september brachten wij als eerste uit dat Combat 18/Blood & Honour-Duitsland een concert in ons land wilde organiseren (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20060908). We kregen er later nog bevestiging van vanuit Duitsland, en vorige woensdag verwittigden we de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie, een aantal politici en de pers nog eens expliciet van de plannen (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20061011).

Gisterenmorgen liep op onze redactie het nieuws binnen dat de Duitse neonazi’s om 19.00 uur zouden verzamelen aan de afrit van de A67/E34 in Someren (Nederland). Het programma voor ’s avonds was gewijzigd: Kraftschlag en Agitator waren vervangen door de Duitse neonazi-muziekgroep Nordfront. Een groep die op 13 december 2003 reeds op een Blood & Honour-concert in ons land optrad, toen in “een klein slaperig dorpje” in Oost-Vlaanderen.

Vanuit Someren werd met een tweehonderdtal auto’s richting Weelde, deelgemeente van Ravels in de Antwepse Kempen gereden. Onderweg vervoegden nog enkele bussen de karavaan. De voertuigen droegen vooral Duitse nummerplaten, en de schatting van het aantal inzittenden varieert tussen 1 300 en 2 000. In Weelde was discotheek The Wall the place to be, een gabbertent waarvan de uitbaters in februari vorig jaar nog Knack  haalden met uitspraken als dat bij hen geef foute symbolen en geen rechterarm omhoog waren toegelaten (zie: http://aff.skynetblogs.be/archive-day/20050225). Burgemeester Jozef Coppens (CD&V) was zaterdagnamiddag al op de hoogte van de ‘toeristische’ invasie maar vaardigde op aanraden van de politie (!) geen verbod uit voor de bijeenkomst. Tussen vier en vijf uur ’s morgens vertrokken de laatste neonazi’s terug naar hun ‘heimat’.

Minister Dewael maakt zich sterk dat de democratische partijen de wetgeving willen aanpassen zodat neonzistiche organisaties als Blood & Honour-Vlaanderen en BBET verboden kunnen worden door een rechter. Maar dat biedt geen antwoord op wat gisteren is kunnen gebeuren. Buitenlandse organisaties die, omdat de aarde in hun land te heet wordt onder hun voeten, dan maar in België een neonazi-concert mogen inrichten. Er is dan ook een wetgeving nodig zoals in Duitsland die het dragen van bepaalde symbolen (swastika…) en verspreiden van bepaalde muziek (het Horst Wessel-lied…) verbiedt.