De 0110-concerten lijken af te stevenen op een gigantisch succes. Vulde het AFF in 1991 de Antwerpse Arenbergschouwburg met enkele honderden aanwezigen voor ‘Artiesten tegen fascisme’, zullen nu in Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent tienduizenden mensen naar de concerten ‘voor verdraagzaamheid’ gaan. Maar daar wringt het schoentje wel een beetje. Voor Tom Barman, Luc Tuymans en anderen gaat het wel degelijk om concerten tegen het VB. Voor Koen Wauters, Helmut Lotti en anderen gaat om concerten niet tegen iets, maar voor iets. Voor verdraagzaamheid op allerlei vlak, en alhoewel daar nood aan is, is er ook wel nood aan precisering.
Tom Naegels vroeg zich zaterdag nog in De Standaard af over welke verdraagzaamheid het gaat. “Die van moslims tegen homo’s? Die van groenen tegen betonboeren? Die van radicale humanisten, die zich beroepen op de Verlichting om de islam achterlijk te mogen noemen? Zijn zij onverdraagzaam, of net heel redelijk? Wie bepaalt die grens?” Naegels vroeg zich ook af of het wel zo verstandig is om klakkeloos ‘verdraagzaamheid’ te promoten. “Veel mensen vinden dat die oude verdraagzaamheid eigenlijk onverschilligheid was, en geen antwoord bood op concrete vragen over hoe het nu verder moet. Zijn er grenzen aan verdraagzaamheid, en waar liggen die?”
Het gekke is dat de artiesten die schrokken van de uitspraken van Tom Barman, besloten om door te zetten voor de 0110-concerten…na de reactie van het VB. Philip Dewinter die liet verstaan dat als ze hun optreden handhaafden, hun platenverkoop er wel eens onder zou kunnen lijden; Francis Van den Eynde die flagrant loog over het verleden van Helmut Lotti en zijn vader; Tanguy ‘Veysje Los’ die een haatmailcampagne opzette, maar toen bleek dat het toch niet de echte fans waren die zo reageerden tegen hun lievelingsartiest… En het ging nog van kwaad tot erger. Koen Wauters die gewaarschuwd werd dat zijn kinderen wel eens iets zou kunnen overkomen… Het sterkte de ‘niet-politieke’ artiesten om wel degelijk op te treden op de 0110-concerten.
En zo kregen de 0110-concerten toch weer de nodige politieke tint. Met dank aan het VB. Want het is niet altijd even vanzelfsprekend. Willem Vermandere getuigt er deze week nog over in Focus Knack. Willem Vermandere: “Straks zullen we ons opnieuw moeten afvragen: zag dan niemand tot wat die ophitsing tot haat uiteindelijk moest leiden? Daarom moet ook ik als zanger mijn stem verheffen. Enkele maanden geleden zat ik in een tv-programma met Rick De Leeuw, waarbij ik een strofe las uit mijn tekstboek: ‘Dat het Belang een groot succes is, maar dat het in feite een soort abces is / dat het op zich een fenomeen is, maar in feite een Blok aan ons been is…’ Het hele fragment werd weggeknipt. Is het zelfcensuur, uit angst voor de kijkcijfers of voor de reactie van politiek en publiek? Of is het om mij te beschermen tegen de ene of de andere gek die vindt dat wie een gedacht wil hebben maar in de politiek moet gaan, zoals Philip Dewinter zegt?”
“Mijn optreden, dat is mijn politiek”, antwoordt Vermandere aan Dewinter. Willem Vermandere treedt zondag op op het 0110-concert in Brussel. Met hem staan nog meer dan 120 artiesten en muziekgroepen op één van de podia in Antwerpen, Brussel, Charleroi en Gent. Vandaag wordt begonnen met de bouw van de podia.