AFF vraagt op te treden tegen derde Blood & Honour Vlaanderen-concert

Na de SS-herdenking in Lommel en het concert in Vremde, Boechout op 4 maart en na het concert in Hever, Boortmeerbeek op een steenworp van een monument ter herinnering aan verzetslui die Joodse burgers op transport naar Auschwitz hebben laten ontsnappen, wil Blood & Honour Vlaanderen op 9 september een derde concert inrichten. Dat schreven wij al op 7 augustus, maar nu is de volledige affiche bekendgeraakt. Het wordt een mega-feestje, met maar liefst zes groepen uit vier verschillende landen (voor een grotere afbeelding van de affiche: met je muis op de affiche gaan staan, en eenmaal klikken). Het Anti-Fascistisch Front (AFF) heeft gisteren andermaal een brief naar de ministers Dewael en Onkelinx gestuurd om op te treden, met kopie naar de parlementsleden die zich over Blood & Honour Vlaanderen al eerder hebben laten opmerken (Koen T’Sijen, Claude Marinower en Hilde Claes) en de pers. Wij vragen de ministers zich niet opnieuw in de luren te laten leggen en te verhinderen dat de geplande Ian Stuart Memoral kan doorgaan. Neonazi-organisaties zoals Blood & Honour Vlaanderen moeten, zoals dat in Duitsland en andere landen het geval is, met een aangepaste wetgeving verboden worden. Niemand heeft hier behoefte aan het heropleven van het nazisme, en de gemoedsrust van zij die streden tegen het nazisme moet niet getart worden.

Open brief aan de ministers van Binnenlandse Zaken en van Justitie. “Op 4 augustus kreeg u van ons een brief waarin we u herinnerden aan de SS-herdenking die de neonazi’s van Blood & Honour Vlaanderen op 4 maart 2006 in Lommel georganiseerd hebben, gevolgd door een concert in Vremde, bij Boechout. We informeerden u dat Blood & Honour Vlaanderen op 12 augustus een nieuw concert wilde inrichten en vroegen u om de bijeenkomst te verhinderen, minstens de politiediensten de nodige vaststellingen te laten doen met betrekking tot overtredingen op de wetgeving inzake racisme en het negationisme. Spirit-kamerfractieleider Koen T’Sijen vroeg u hierna eveneens om op te treden.

U reageerde met een brief naar alle burgemeesters in de provincie Antwerpen met de vraag om waakzaam te zijn en indien nodig de vaststellingen te laten maken die vervolging voor overtreding van de Belgische wetgeving mogelijk maken. Het aangekondigde concert bleek uiteindelijk in het Vlaams-Brabantse Hever, bij Boortmeerbeek plaats te vinden. De burgemeester van Boortmeerbeek werd door uw diensten verwittigd, maar de lokale en federale politiediensten beperkten hun aanwezigheid blijkbaar tot het nagaan of het buiten rustig bleef. In de gehuurde zaal speelde onder andere de Duitse groep Eternal Pride, die naast eigen nummers covers bracht van Landser – een neonazirockgroep die in 2004 door de Duitse justitie verboden is. De bandleider werd tot een gevangenisstraf van drie jaar veroordeeld. Hiermee wordt nogmaals de indruk gewekt dat in België kan wat in Duitsland niet meer mag. Neonazi’s kunnen hier ongestoord bijeenkomen én kunnen hier nummers brengen die in Duitsland verboden zijn.

Blood & Honour Vlaanderen heeft intussen de affiche bekend gemaakt voor een Ian Stuart Memorial op 9 september. Bij voorgaande concerten speelden telkens vier groepen. Nu zijn niet minder dan zes groepen geprogrammeerd, komend uit Engeland, Duitsland, Zweden en de voormalige Sovjet-Unie. Meer info over de groepen Warlord, PWA, Ultima Ratio, English Rose, Kommando Skin en Fyrdung volgt op onze website www.aff.be. Het is niet verwonderlijk dat er voor 9 september zo’n uitgebreide affiche is samengesteld. Ian Stuart, aan wie het concert is opgedragen, is de in 1993 overleden zanger van Skrewdriver. Wat John Lennon en Paul Mc Cartney, en The Beatles zijn voor de popliefhebbers, zijn Ian Stuart Donaldson en Skrewdriver voor de neonaziscène in West-Europa en daarbuiten. Mocht dit concert kunnen doorgaan, is het opnieuw een slag in het gezicht van allen die streden tegen de nazi’s. Na de SS-herdenking in Lommel, en na het concert in Boortmeerbeek op een steenworp van het monument dat daar opgericht is nadat verzetslui er een trein tot stilstand konden brengen met Joodse burgers die op transport naar het concentratiekamp van Auschwitz waren gezet.

VLD-kamerlid Claude Marinower was geschokt door het kunnen plaatsvinden van dit laatste concert van Blood & Honour Vlaanderen, maar ook door de keuze van de locatie. “Wat is de volgende stap? Waar kan het nog erger? Kan men hier überhaupt van toeval spreken?”, vroeg hij zich af. De volgende stap is dus de Ian Stuart Memorial op zaterdag 9 september. Wij dachten dat u zich geen twee keer in de luren zou laten leggen, maar na Vremde, Boechout beperkten uw diensten zich weer tot nagaan of er in Hever, Boortmeerbeek buiten de concertzaal geen inbreuken gepleegd werden op de wetgeving tegen het racisme, het negationisme of andere ordeverstorende zaken. Wat er binnen  gebeurde deerde hen niet, maar ze maken er ons land wel mee tot schande.

Als er dan toch zoveel moeilijkheden zijn om de nodige vaststellingen te doen, en als zou blijken dat de Belgische wetgeving niet aangepast is aan de noden, vragen wij u om de wetgeving aan te passen. Zoals een parlementslid zei: “Als voetbalhooligans preventief kunnen aangepakt worden, waarom dan niet Blood & Honour-leden vooraleer ze hier weer een Hitler-herdenking organiseren?” Dat ons land toelaat dat rechtse skinheads zich organiseren, en zelfs onder kreten als Hitler ist da  laten feesten, versterkt bij rechtse skinheads het gevoel dat in ons land alles mogelijk is. In Tienen hebben ze dat zaterdagnacht nog eens mogen ervaren. Is het nu nog niet genoeg geweest?

Het Anti-Fascistisch Front (AFF) vraagt:

        te verhinderen dat de Ian Stuart Memoral van Blood & Honour Vlaanderen op 9 september kan doorgaan;

        de wetgeving aan te passen zodat neonazigroepen als Blood & Honour Vlaanderen in ons land, net als in Duitsland en andere landen, verboden zijn.”