Blood & Honour: andermaal ongestoord concert

“Hoe is het mogelijk dat ons land steeds meer een walhallah wordt voor dat soort gespuis? Blood & Honour is het meest verwerpelijke dat er bestaat. Voetbalhooligans kunnen ze preventief aanhouden, maar dat gespuis mag blijkbaar wild rondlopen”, verzuchtte VLD-kamerlid Claude Marinower zaterdag nog in  De Standaard. Jozef De Witte, directeur van het Centrum voor Gelijke Kansen en Racismebestrijding, voegde er in  Het Nieuwsblad aan toe: “Het einde zou vanavond  (zaterdagavond – AFF/Verzet) wel eens in zicht kunnen komen.” Maar eerst moest een ovetrtreding vastgesteld worden. De Witte: “Waarom geen spotters inschakelen zoals bij grote voetbalmatchen?”

Het lijkt echter niet zover te zijn gekomen. De neonazi’s van Blood & Honour verzamelden, zoals vooraf hier aangekondigd, aan de Aldi-vestiging bij de afrit van de E19 in Brecht, waarna ze op pad werden gestuurd. Niet naar de Noorderkempen, zoals algemeen verwacht werd. Maar naar Hever, deelgemeente van het Vlaams-Brabantse Boortmeerbeek. De federale politie bleef de hele tijd in de buurt en ook burgemeester Michel Baert (VLD) werd opgetrommeld. Maar het is alsnog niet duidelijk hoe gebrand zij erop waren om in te grijpen. ,,Zolang we niet zien dat ze tegen de wet zondigen, kunnen we niet optreden”, zei Baert. Maar hebben zowel de federale als de lokale politie gevolgd wat er in  de concertzaal gebeurde, of hebben ze zoals in Boechout-Vremde enkel maar gekeken of het buiten rustig bleef? Wilde men wel zien wat er te zien was? Op een internet-enquête van Het Nieuwsblad  waaraan meer dan 700 mensen deelnamen, antwoordde 2/3 positief op de vraag of de overheid dergelijke manifestaties moet verbieden.

In elk geval is Boortmeerbeek ten schande gezet door het ongestoord kunnen doorgaan van een neonazibijeenkomst. Uitgerekend Boortmeerbeek waar laatst nog herdacht werd dat het verzet er tijdens de Tweede Wereldoorlog een trein tot stilstand heeft kunnen brengen die Belgische joden naar het concentratiekamp van Auschwitz moest brengen. Door de actie konden 231 joden wegvluchten (zie op de vandaag overigens precies één jaar online zijnde Verzet.org-website: http://www.verzet.org/content/view/244/35).