Oostende: Benefiet voor slachtoffers skinheadgeweld in Brugge

Tijdens de nacht van zaterdag 6 op zondag 7 mei hebben rechtse skinheads in Brugge twee mannen het ziekenhuis ingeslagen. De aanval gebeurde vlakbij het extreemrechtse café De Kastelein. De twee slachtoffers, een zwarte Parijzenaar van Gabonese origine en zijn Belgische vriend met rastakapsel uit het West-Vlaamse Ichtegem, waren rond drie uur aan het wachten op een vriendin, toen vijf rechtse skinheads passeerden. De zwarte man, Raphael Mensah, lag lange tijd in coma en kon pas half juli het ziekenhuis verlaten. Hij lijdt wel nog aan geheugenverlies, en zijn kaakbeen is verbrijzeld. Zijn Vlaamse vriend kampt(e) ook met geheugenverlies, en zijn oogkassen en neus waren gebroken.

De rechtse skinheads – er zijn ook anti-fascistische skinheads, vorige dinsdag zagen we er nog dansen op skamuziek bij Binnenstad Rock op de Antwerpse Grote Markt – kwamen van een huwelijksfeest in het beruchte extreemrechtse café De Kastelein. Het café profileert zich als the place to be  voor rechtse skinheads. Niet direct het buurtcafé waar de gemiddelde Bruggeling zijn wekelijks pintje gaat drinken dus. Of zoals je op white power-fora zoals Stormfront kan lezen: “Geen aanrader voor niet-blanken, alternativo’s en homo’s.” De Kastelein was na de kloppartij drie weken lang gesloten, maar is nu terug geopend.

Op 12 mei werd op de plaats waar de racistische aanval gebeurde, overigens niet ver af van waar VB-voorzitter Frank Vanhecke woont, een protestmanifestatie georganiseerd waar enkele honderden mensen op af kwamen (zie: http://aff.skynetblogs.be/?date=20060511&number=1&unit=days en http://www.ptb.be/scripts/article.phtml?section=A2AAAABG&obid=31189).

Morgen, zaterdag 29 juli, wordt in Oostende een benefiet georganiseerd om de ziekenhuiskosten van Raphael Mensah en zijn Vlaamse vriend een beetje te drukken. Een ‘ouderwets’ Rock against racism-concert. Het vindt plaats in jeugdhuis OHK, Christinastraat 113 in Oostende. Op het podium (zie ook de affiche, voor een grotere afbeelding: eenmaal klikken als je met je muis op de illustratie staat) vinden we vanaf 18.00 uur de groepen Turkish Delight (experimentele muziek), Giant L-MO (emo-rock) en Dedicted (stevige metal/hardcore). Na de optredens geven nog enkele reggae soundsystems het beste van zichzelf. De opbrengst van de avond wordt gelijk verdeeld over het Vlaamse en het Franse/Gabonese slachtoffer van de raid in Brugge.