Nazi-herdenking in Lommel. Concert in Vremde

Wat in Nederland niet kan, kan in België probleemloos. Men verbiedt de verheerlijking van SS’ers bij het militair kerkhof in Ysselsteyn, Nederlands Limburg? Geen probleem. Enkele tientallen kilometers verder, vlak over de grens in Belgisch Limburg kon de SS-verheerlijking ongestoord plaatsvinden.

In Lommel is er ook een militair kerkhof waar SS’ers begraven liggen. Na het verbod op verheerlijking van SS’ers in Ysselsteyn trok Blood and Honour zaterdag dan maar naar Lommel. Niemand die hen daar wat in de weg legde. Heel anders dan toen Philip Dewinter er op 7 november 1988 bloemen wilde neerleggen. Toen was een uitgebreide politiemacht op de been om dit te verhinderen. Die kransneerlegging was op voorhand aangekondigd, en het Blood and Honour-bezoek van zaterdag was pas in laatste instantie georganiseerd. Dat maakt het tegenbetogers moeilijker om zich te organiseren, maar politiediensten weten dat criminaliteit bij optreden in regio X wel eens uitwijkt naar de regio’s Y of Z. De politiediensten kunnen daar dan discrete, maar gepaste maatregelen voor treffen. Maar blijkbaar lag men daar in dit geval niet van wakker, of vond men het beter maar te laten betijen.

Maar ook het op voorhand aangekondigd nazi-concert is kunnen doorgaan. In Vremde, deelgemeente van Boechout. Op een tiental kilometers van Antwerpen. Naar verluidt daagden een 400-tal concertgangers op. De goegemeente in Vremde schrok nogal op toen ze zoveel auto’s, veelal nog met buitenlandse nummerplaten, in hun dorp zagen opduiken. Daarenboven was het afgehuurd parochiezaaltje duidelijk niet bestand tegen de decibels die de optredende nazi-bands produceerden. Burgemeester Albert Mariën (VLD) wast zijn handen in onschuld. Hij wist enkel dat de parochiezaal van Vremde – in september vorig jaar reeds – voor een privé-feestje was afgehuurd. De opschudding die dat ‘privé-feestje’ gisterenavond in de dorpskern van Vremde veroorzaakte, leidde niet tot een politieinterventie. Heel anders dan toen voorbije zomer Blokbuster-militanten in Boechout anti-racistische pamfletten verdeelden bij het Sfinksfestival in Boechout. Daar werd de Boechoutse politie wél op uitgestuurd om dit te verhinderen.