De blote waarheid

Acteur en auteur Josse De Pauw reageert vandaag in Humo op uitspraken van VB-er Erik Arckens. Arckens beweerde: “Drie jaar geleden raakte bekend dat Gerard Mortier tijdens de Salzburger Festspiele bij de uitvoering van een opera van Mozart de Vlaamse Leeuw liet spelen terwijl de acteurs hun bloot achterwerk aan het publiek toonden. Een culturele duizendpoot als Mortier kan niet meer functioneren in bekrompen landen als Vlaanderen en Oostenrijk. Ik stel voor dat hij de kans zou krijgen om in Bagdad of in een ontluikende democratie als Turkije de culturele wereld te herstructureren. Hij moet de kans krijgen om de acteurs hun broek te laten zakken bij het spelen van het Turks volkslied.”
 
Josse De Pauw: “Doorgaans lezen wij dat geleuter niet meer, maar het stond op de voorpagina (van De Morgen, 3 maart – AFF/Verzet), wij konden er niet omheen.
Beste mijnheer Arckens (…), u hebt het in voorgaand citaat, niet gestoord door enige kennis van zaken, over de voorstelling Larf van Josse De Pauw en Peter Vermeersch.
(…) Net zo min als het hier een opera van Mozart betrof, werd de Vlaamse Leeuw gespééld, (…) de tekst van de hymne werd wel gescandeerd, en dat om de agressie bloot te leggen die onder de woorden van ons volkslied schuilgaat. Op het moment dat wij dat deden toonde niemand van ons zijn ‘bloot achterwerk’ aan het publiek.
Na deze scène echter, barstte de big band los in een oorverdovende kakofonie en trokken Tom Jansen, Dirk Roofthoot en Josse De Pauw, die gedurende het hele stuk protserige machthebbers op hoge tronen hadden verbeeld, hun broeken uit en trachten vervolgens, op kousenvoeten en in hun blote fluit, het publiek ervan te overtuigen dat zij niet gezegd hadden wat ze zonet luid en duidelijk hadden gezegd.
U kent dat wel, mijnheer Arckens. Met korte zinnetjes als: ‘Dat heb ik nooit gezegd!’, ‘Mijn woorden zijn uit hun verband gerukt!’, ‘Geen commentaar!’ en ‘Das haben wir nicht gewusst!’ huppelden zij over het proscenium. Waarom zonder broek? U moet het eens proberen, mijnheer Arckens, u bent zelf toch ook een beetje machthebber.
Op uw sokken, met overhemd, das geknoopt, eventueel een kroontje op uw hoofd, maar zonder broek noch onderbroek… U zult zien, mijnheer Arckens, hoe kwetsbaar u plots tegenover uw publiek staat.
Dat was de theatrale scène waarover u ooit eens iets hebt horen waaien, en die u nu verkeerdelijk aanhaalde als reden om Gerard Mortier naar Bagdad of Turkije te sturen.
Wij weten, mijnheer Arckens, hoe moeilijk dat voor uw slag volk is, maar zou u zich in de toekomst bij de feiten willen houden?”
 
Overigens heeft Mozart zelf ooit eens zijn broek laten zakken, weet Gerard Mortier. “Mozart liet ooit zijn broek zakken voor de Salzburgse aartsbisschop Colloredo. In 1781, toen Colloredo Mozart in zijn artistieke vrijheid wou beknotten.”
De parallellen met wat het Vlaams Belang wil zijn duidelijk. Grappig is wel dat het uitgerekend het VB zelf is die dit onder de aandacht brengt met haar voorbeeld van de Mozart-opvoering van Gerard Mortier.